Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jesper Ekelund blir chefsöverläkare på Vasa centralsjukhus

Från 2017
Uppdaterad 28.08.2017 15:12.
Profilbild på Jesper Ekelund.
Bildtext Jesper Ekelund.
Bild: Yle/Jesper Alm.

På måndagen valde styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt medicine doktor Jesper Ekelund till ny chefsöverläkare för Vasa centralsjukhus. Ekelund är chef för psykiatrin på Roparnäs.

Ekelund har alltså jobbat som chef på Roparnäs. I våras valdes han till direktör för den psykiatriska vården i Egentliga Finland.

I och med utnämningen blir det en rätt kort session i Åbo.

- Han behöver några månader i Åbo för att sjösätta en modell för psykiatrin där, säger styrelsens ordförande Hans Frantz (SFP).

Fem personer sökte tjänsten. En person drog tillbaka sin ansökan. Av de återstående fyra är tre behöriga. Efter omröstning valde styrelsen Ekelund med rösterna nio mot två.

Dessa tre var Jesper Ekelund, Peter Nieminen och Antti Jekunen. Alla anses ha god kunskap om verksamheten på Vasa centralsjukhus, eftersom de jobbat där en längre tid.

Huvudingången för Vasa centralsjukhus
Bildtext Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Ekelund som chef för psykiatrin, Nieminen som chef för den operativa klinikgruppen och Jekunen som överläkare för onkologin.

- I Åbo är man medvetna om situationen, säger Frantz.

Hans Frantz
Bildtext Hans Frantz.
Bild: Yle/Amanda Bieber

Nuvarande chefsöverläkaren Auvo Rauhala går i pension på vårvintern. Hans Frantz gissar att Ekelund kommer att arbeta parallellt med Rauhala från årsskiftet.

Uppdaterad 28.8 15:02 med att Ekelund valdes.

Diskussion om artikeln