Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orkanen Harvey ändrar på Niinistöresa

Från 2017
Uppdaterad 28.08.2017 11:44.
Yle Nyheter: Houston svämmar över efter stormen Harvey - Spela upp på Arenan

President Sauli Niinistös Washingtonbesök tidigareläggs med ett dygn. President Donald Trump vill åka till Texas och förödelsen efter orkanen Harvey. Finlands president möter därför den amerikanska i Vita huset redan i kväll finländsk tid.

De två presidenterna får rumstera om i sina kalendrar för att hinna träffas i Washington. Mötet i det nyrenoverade Vita huset väntas bli snabbt och effektivt.

Många trodde redan att orkanen Harvey hade ebbat ut i Texas. Men trots att den numera kallas ”tropisk storm” ställer den till oväntat stora problem.

För president Trump var det viktigt att besöka de oväderdrabbade områdena och följa räddningsarbetet. Och det ska alltså ske på tisdag.

Effektivt arbetsbesök i Ovala rummet

Det är fråga om det första arbetsbesöket mellan de två presidenterna Trump och Niinistö. Det tidigareläggs nu till måndag eftermiddag amerikansk tid.

Trump tar emot Niinistö med följe utanför Vita husets västra flygel. Själva mötet hålls i Ovala rummet. Enligt förhandsbeskedet ska det vara avklarat på en timme.

Arktismiljön, säkerhet, Nato?

Mötet efterföljs av en presskonferens som väntas bli mycket kort, med några uttalanden och frågor.

Från första till sista handskakning tar proceduren en och en halv timme.

President Sauli Niinistö anländer till Åbo domkyrka för att delta i minnessceremonin för offren i Åboattacken den 18 augusti 2017.
Bildtext Niinistö håller en egen presskonferens på tisdag.
Bild: Lehtikuva

På tisdag håller sedan Niinistö en egen presskonferens för den finländska pressen i Washington.

Den finländska pressen kommer säkert att fråga om planerna på ett medlemskap i Nato har tagits upp, och vilka övriga reflektioner president Sauli Niinistö har gjort om sin amerikanska kollega.

Oklar agenda

På amerikanskt håll har planerna på den finländska presidentens besök passerat obemärkt.

Niinistö har också hållit låg profil om USA inför besöket. På ambassadörsdagarna i Helsingfors nyligen talade han ändå om arktiska frågor, som väntas komma upp under besöket.

USA hade ordförandeskapet i Arktiska rådet före Finland, men sägs nu ha en negativ syn på frågor kring miljöskydd och klimatrelaterade frågor. Trump har meddelat att han önskar lämna Pariskonventionen.

Ryssland?

President Niinistö väntas också ta upp säkerhetsfrågor i Östersjön. Det är bara några veckor sedan Niinistö mötte president Putin i Nyslott, så några Rysslandsrelaterade frågor kan också komma upp.

Förväntningarna på ett arktiskt toppmöte i finländsk regi mellan Trump och Putin har tonats ner.

Halv meter regn

President Trump meddelade på söndagen att han vill åka till de översvämningsdrabbade områdena i södra USA. Något liknande har Texas inte upplevt.

En mörk bil kör förbi en vit bil som ligger i översvämningsvatten i Rockport, Texas den 26 augusti 2017 efetr orkanen Harvey.
Bild: EPA-EFE/DARREN ABATE

Det är tal om hela årets regnmängd på en vecka. På vissa håll har det redan kommit en halv meter regn. Och mer väntas.

Båt enda utvägen

Tusentals mänskor har evakuerats, men många fler behöver hjälp nu när skyfallen fortsätter. Några dödsfall och skadade har också rapporterats under helgen.

De amerikanska tv-kanalerna berättar om folk som flyr undan översvämningarna. Det rapporteras om massiva evakueringar och räddningsaktioner med båtar där bilarna annars skulle gå fram.

Sociala medier räddningskanal

De officiella räddningstelefonerna har i många fall inte gått att nå. Det publiceras i stället bilder på de sociala medierna från drabbade områden.

Från ett äldreboende visades invånarna sittande i samlingsrummet med vatten upp till midjan. De väntade på räddning, som så småningom kom till platsen.

I andra fall har familjerna bara samlat ihop sina saker och gått upp till andra våningen, eller taken, då vattnet har fortsatt stiga.

Presidenten vill visa ledarskap och empati?

Exakt vad president Trump ska göra under besöket i Texas på tisdagen är oklart. Många oroar sig för att han ska skapa kaos i logistiken kring räddningsarbetet.

Donald Trump fick tidigare kritik för en nonchalant inställning till ovädret. Nu vill han förmodligen visa ledarskap och beslutsamhet.

Och kanske lova mer pengar till de drabbade, för de materiella skadorna väntas bli stora och långvariga.

Diskussion om artikeln