Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sommarjobbare har oftare nollavtal - här fem tips för vad du bör kolla i ditt avtal

Från 2017
Sari-Anne Salminen, rådgivare på Kesäduunari-info
Bildtext Sari-Anne Salminen, rådgivare på Kesäduunari-info
Bild: Patrik Lindström

Bland dem som har vänt sig till fackförbundens gemensamma sommarjobbsrådgivning har en av fem haft nollavtal i sommar. Ifjol hade färre än var tionde nollavtal.

De tre fackförbunden FFC, STTK och Akava slår nu larm om att sommarjobbarnas nollavtal har blivit betydligt vanligare än förra sommaren.

- Ökningen är alarmerande, säger rådgivare Sari-Anne Salminen på fackens gemensamma sommarjobbsrådgivning, Kesäduunari-info.

Ett nollavtal är ett arbetsavtal där det överenskomna minimiantalet arbetstimmar är noll.

- Nollavtalen är ett bakslag för en ung människa som har siktat in sig på att jobba en hel sommar och som naturligtvis förväntar sig en skälig lön för den tiden, säger Salminen.

Regniga sommaren inverkar

Nollavtalen är vanligast i affärer, i restauranger, i små caféer och glasskiosker.

- Den regniga sommaren har i många fall lett till att sommarjobbarna inte har fått det antal arbetstimmar de har fått löfte om. De har inte bara fått den lön de hade tänkt sig, de har också gått miste om värdefull praktik, säger Salminen.

Många av dem som kontaktar fackens rådgivning vet inte om de har ett nollavtal eller inte. Varannan frågeställare undrar över sin lön, speciellt utbetalningen av tillägg är ofta bristfällig.

- Några har fått höra att "vi betalar inte ut tillägg åt sommarjobbare". Men tilläggen är lagstadgade och ett sommarjobb är som vilket som helst tidsbundet arbetsförhållande - samma regler gäller.

Fem tips för sommarjobbaren: Håll koll på det här i ditt avtal

Vi frågade Sari-Anne Salminens vad hon tycker sommarjobbaren bör ge akt på för att få ett skäligt avtal - här är hennes tips:

1. Se till att du får ditt arbetsavtal i skriftlig form. Det skall klart framgå hur många timmar du har utlovats av arbetsgivaren.

2. Läs igenom avtalet noga – visa det till exempel för dina föräldrar och be dem granska det.

3. Det som du blivit lovad i diskussioner med arbetsgivaren skall också finnas i skriftlig form i avtalet. Om du till exempel har blivit utlovad en viss grundlön men summan saknas i det skriftliga avtalet – säg till.

4. Om du inte har fått ett skriftligt avtal innan den första löneutbetalningsperioden går mot sitt slut (i praktiken oftast en månad från det att man börjat jobba) – kräv att du får en utredning om de centrala villkoren i avtalet. Juridiskt motsvarar utredningen inte ett arbetsavtal men i praktiken bör den ha samma innehåll som ett avtal.

5. Om du märker att den lön du fått är fel (till exempel tilläggen saknas) ska du lämna in en skriftlig lönefordran till arbetsgivaren. Se också till att du kan bevisa att du har lämnat in en fordran. Ifall ingenting händer – ta kontakt med ditt fack, eller med rättshjälpsbyrån om du inte är fackansluten.