Underbart är kort – skitroligt och sjukt angeläget under livesänd kortfilmskväll i tv
Vad klassas egentligen som en kortfilm? Fungerar formen bara som inkörsport till en långfilmskarriär? Och varför kastar sig etablerade skådespelare in i dessa korta projekt? I tv-studion möts namnen bakom kvällens fyra nya kortfilmer.
Ifjol ordnades för andra gången en kortfilmstävling i samråd mellan Svenska Yle, Svenska Kulturfonden och Finlands filmstiftelse. Bland bidragen utsågs fyra manus som nu förverkligats och blivit film.
Söndagen den 3.9 visar Yle Teema & Fem dessa sinsemellan väldigt olika filmer varvade med Johanna Grönqvists och Silja Sahlgren-Fodstads livediskussion med filmskaparna.
Publiken - det vill säga just Du - är välkommen delta genom att skicka in frågor på hashtaggen #kortfilmskvall - eller via kommentarsfältet i anslutning till denna artikel.
Med blick för den kvinnliga kroppen
Eva-Maria Koskinens Vårfesten satsar på att ge utrymme för den kvinnliga blicken i skildringen av relationen mellan en mor och hennes dotter.
Maria Sid är naket självutlämnande som den vuxna kvinnan, medan unga Hilda Purhonen är den sårbara flickan på väg att bli ett med sin kropp.
Känner Purhonen igen sig själv i Koskinens text och vad fick Koskinen att skriva just denna berättelse?
Fattig på svenska i Finland
Tommi Seitajoki fick inspiration till sin film Glaspärlan när han läste Mathias Rosenlunds roman Kopparbersgvägen 20.
Resultatet blev en historia om en vanlig dag i 12-årige Daniels liv - en dag under vilken han som vanligt försöker gardera sig mot en omvärld som inget vet om hans hemförhållanden.
I studion möts Seitajoki och Rosenlund för att tala om gestaltningen av dagens fattigdom och varför den så sällan skildras på svenska i Finland?
Hur blev språkfrågan en skitrolig komedi?
John Lundstens Språkfrågan har betecknats som en ”bajskomedi” vilket redan i sig ger upphov till både känslor och frågor.
Historien kretsar kring en förstoppning som leder till ett läkarbesök som utmynnar i dilemmat: hur långt är man villig att gå för att få betjäning på det egna språket?
Linda Zilliacus gör rollen som välartikulerade finlandssvensk språkkämpe medan Janne Reinikainen stammar sig fram som finskspråkig läkare med ambitionen att gärna vilja betjäna på svenska.
Zilliacus & Reinikainen talar om utmaningen i att spela komedi och svarar på frågan om man får skämta om allt?
Om att våga dansa ut på fantasins is
Jan Nåls tilltalas av filmer som trotsar verklighetens gränser och visste genast att det var en sådan historia han ville skriva.
Men hur visualiserar man det som inte är tydligt förankrat i det vi känner igen?
Nåls berättar om bakgrunden till historien om pojken som förväntas sälja glass på Simstadion mitt i vintern och regissören PV Lehtinen beskriver hur man fyller bilderna med magiskt skimmer.
Se filmerna och ta del av diskussionerna under vår livesändning i Yle Teema & Fem söndagen den 3.9, med början klockan 21.
Programvärdar är Silja Sahlgren-Fodstad & Johanna Grönqvist - och vi tar gärna emot just dina frågor om filmerna. Vad väckte de för tankar?
Vill du se filmerna redan nu är det möjligt här:
Kortfilmskvällen