Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Underbart är kort – skitroligt och sjukt angeläget under livesänd kortfilmskväll i tv

Från 2017
Uppdaterad 03.09.2017 22:53.
Skådespelarna Elmer Bäck och Linda Zilliacus i kortfilmen Språkfrågan.
Bildtext Finlandssvensk bajskomedi? Elmer Bäck och LInda Zilliacus spelar huvudrollerna i kortfilm om den långa diskussionen om språkfrågan.
Bild: TACK Films

Vad klassas egentligen som en kortfilm? Fungerar formen bara som inkörsport till en långfilmskarriär? Och varför kastar sig etablerade skådespelare in i dessa korta projekt? I tv-studion möts namnen bakom kvällens fyra nya kortfilmer.

Ifjol ordnades för andra gången en kortfilmstävling i samråd mellan Svenska Yle, Svenska Kulturfonden och Finlands filmstiftelse. Bland bidragen utsågs fyra manus som nu förverkligats och blivit film.

Söndagen den 3.9 visar Yle Teema & Fem dessa sinsemellan väldigt olika filmer varvade med Johanna Grönqvists och Silja Sahlgren-Fodstads livediskussion med filmskaparna.

Publiken - det vill säga just Du - är välkommen delta genom att skicka in frågor på hashtaggen #kortfilmskvall - eller via kommentarsfältet i anslutning till denna artikel.

Med blick för den kvinnliga kroppen

Eva-Maria Koskinens Vårfesten satsar på att ge utrymme för den kvinnliga blicken i skildringen av relationen mellan en mor och hennes dotter.

Maria Sid är naket självutlämnande som den vuxna kvinnan, medan unga Hilda Purhonen är den sårbara flickan på väg att bli ett med sin kropp.

Känner Purhonen igen sig själv i Koskinens text och vad fick Koskinen att skriva just denna berättelse?

Hilda Purhonen och Maria Sid i kortfilmen Vårfesten.
Bildtext Mor och dotter. Hilda Purhonen och Maria Sid gestaltar självförtroendes sköra gränser i Vårfesten.
Bild: Helsinki-filmi

Fattig på svenska i Finland

Tommi Seitajoki fick inspiration till sin film Glaspärlan när han läste Mathias Rosenlunds roman Kopparbersgvägen 20.

Resultatet blev en historia om en vanlig dag i 12-årige Daniels liv - en dag under vilken han som vanligt försöker gardera sig mot en omvärld som inget vet om hans hemförhållanden.

I studion möts Seitajoki och Rosenlund för att tala om gestaltningen av dagens fattigdom och varför den så sällan skildras på svenska i Finland?

Alvar af Schultén i kortfilmen Glaspärlan
Bildtext Den dolda fattigdomen. Alvar af Schultén spelar Daniel i Tommi Seitajokis film Glaspärlan.
Bild: Kinoproduction Oy/Claes Olsson

Hur blev språkfrågan en skitrolig komedi?

John Lundstens Språkfrågan har betecknats som en ”bajskomedi” vilket redan i sig ger upphov till både känslor och frågor.

Historien kretsar kring en förstoppning som leder till ett läkarbesök som utmynnar i dilemmat: hur långt är man villig att gå för att få betjäning på det egna språket?

Linda Zilliacus gör rollen som välartikulerade finlandssvensk språkkämpe medan Janne Reinikainen stammar sig fram som finskspråkig läkare med ambitionen att gärna vilja betjäna på svenska.

Zilliacus & Reinikainen talar om utmaningen i att spela komedi och svarar på frågan om man får skämta om allt?

Skådespelaren Elmer Bäck i kortfilmen Språkfrågan
Bildtext Språkfrågans baksida. Elmes Bäck har problem med magen i en komedi om att vara svenskspråkig patient på finskt sjukhus.
Bild: TACK Films

Om att våga dansa ut på fantasins is

Jan Nåls tilltalas av filmer som trotsar verklighetens gränser och visste genast att det var en sådan historia han ville skriva.

Men hur visualiserar man det som inte är tydligt förankrat i det vi känner igen?

Nåls berättar om bakgrunden till historien om pojken som förväntas sälja glass på Simstadion mitt i vintern och regissören PV Lehtinen beskriver hur man fyller bilderna med magiskt skimmer.

Felix  och Fakira från kortfilmen Dans på tunn is.
Bild: Cineparadiso Oy

Se filmerna och ta del av diskussionerna under vår livesändning i Yle Teema & Fem söndagen den 3.9, med början klockan 21.

Programvärdar är Silja Sahlgren-Fodstad & Johanna Grönqvist - och vi tar gärna emot just dina frågor om filmerna. Vad väckte de för tankar?

Silja och Johanna poserar i Yles trappa.
Bildtext Silja Sahlgren-Fodstad och Johanna Grönqvist inväntar intresserat dina frågor.
Bild: YLE / Barbro Ahlstedt

Vill du se filmerna redan nu är det möjligt här:
Kortfilmskvällen