Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skavlan och Vem vet mest på Yle Fem och Arenan i höst

Från 2017
Uppdaterad 01.09.2017 12:00.
Fredrik Skavlan framför en gammal tegelbyggnad.
Bildtext Fredrik Skavlan gör i höst talkshow i New York, London och i Norden.
Bild: Monkberry / Juha Antturi

Fredrik Skavlan med gäster är tillbaka i Nordens största talkshow i medlet av september. Skavlan sänds på Yle Arenan på fredag kvällar och på Yle Fem på söndagar.

- Vi är glada över att kunna sända Skavlan exakt samtidigt som övriga Norden, säger Unni Malmgren, som är tv- och radiochef på Svenska Yle.

Skavlan sänds på Yle Arenan på fredagar klockan 22 och på Yle Fem på söndagar klockan 20. Talkshowen textas till både svenska och finska, vilket är något många efterlyst genom åren.

- Hittills har Skavlan sänts via SVT World i Finland och då har vi inte haft möjlighet att texta Skavlan till finska, men i och med att vi nu kan erbjuda den populära talkshowen som en del av Yles utbud kan vi göra det.

Att Skavlan inte sänds direkt på tv på fredagskvällarna har dels att göra med att Yle Fem inte har sändningstid just då, dels med att tidtabellen för textningar är mycket stram.

Fredrik Skavlan
Bild: Monkberry / Bjørn Opsahl

- På söndagar kan vi sända Skavlan efter nyheterna och före kvällens nordiska drama. Färsk och som en del av en nordisk kväll, konstaterar Unni Malmgren.

Skavlan startar fredagen 15.9.

Vem vet mest alla vardagskvällar

Rickard Olsson i studion till programmet Vem vet mest?
Bildtext Rickard Olsson tar plats i Yle Fems tidiga vardagskvällar i början av september.
Bild: SVT / Bo Håkansson

Ett av de program som många saknat på tv är frågesporten Vem vet mest med Rickard Olsson. Vem vet mest sänds på Yle Fem fem dagar i veckan, måndag till fredag, klockan 17:25 med start måndagen den 11 september.

- Redan en dag före det, söndagen 10.9 presenterar vi en helt ny, finlandssvensk frågesport Vem, vad, när?, berättar Unni Malmgren.

Mycket drama

- Vi har många SVT-program i tablån i höst. Ett som jag gärna lyfter fram är dramaserien Vår tid är nu som startar 8 oktober. Det här är en berättelse om en restaurangsläkt i Stockholm, mycket påkostad och den största SVT-satsningen i höst.

Drama sänder Yle Fem alltid på söndagar klockan 21.

Familjedramat får också en ny plats i Yle Fems tablå, på lördagar kl. 18.30. Först ut, lördagen den 16 september, är den tredje säsongen av vackra och omtyckta danska Badhotellet. Efter den, i novembermörkret, sänder Yle Fem den nya fjärde säsongen av Saltön.

På spåret i december

- De populäraste SVT-programmen som sändes i Finland då SVT World fanns är program vi försöker få in i Yle Fems tablå. Det här gäller till exempel då Skavlan, Vem vet mest och På Spåret. Ofta kan vi köpa in programmen, men alltid går det inte av upphovsrättsliga skäl.

Till exempel Doobidoo är ett program Yle gärna hade velat erbjuda på Yle Fem, men det innehåller så mycket musik- och arkivklipp att det inte kan visas utanför Sverige.

- Samtidigt håller vi självfallet ögonen öppna för nya intressanta nordiska program, både från SVT och från övriga nordiska länder, säger tv- och radiochef Unni Malmgren.