Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Dalí-middagar kompletta med surrealistiska bestick i Pargas

Från 2017
Uppdaterad 30.08.2017 17:37.
Surrealistiska bestick gjorda av Matti Hyvärinen.
Bildtext Surrealistiska bestick gjorda av Matti Hyvärinen.
Bild:

Galleri Art Bank dukar hädanefter bordet med Dalí-inspirerade bestick. De värdefulla besticken har gjorts som ett beställningsjobb av smyckeskonstnären Matti Hyvärinen.

Ted Wallin har samlat på konst av Salvador Dalí i 26 år, och öppnade galleri Art Bank i Pargas år 2014. Galleriet är unikt och Dalí-samlingen Nordens största.

Förutom utställningar ordnar galleriet privata Salvador Dalí-middagar. Under middagarna serveras mat från Dalís kokbok och hans favoritviner.

Från och med nu kommer också besticken att matcha den surrealistiska tematiken under middagen.

En man i kavaj ler mot kameran i ett barockt rum.
Bildtext Ted Wallin.
Bild: Yle/Philip Stenkula

På fredagen var det världspremiär för smyckeskonstnären Matti Hyvärinens surrealistiska Dalí-inspirerade bestick, specialbeställda för middagarna. De värdefulla besticken är ett beställningsjobb av konstsamlaren Wallin.

Varför beställde du just bestick?

- Det enda rätta för en så här fin middag är att man har de mest speciella besticken i hela världen, säger Wallin.

Wallin och smyckesdesignern Hyvärinen är bekanta sedan länge. De bodde granne med varandra i S:t Karins, och Wallin var bästa kompis med Hyvärinens son.

- Alltid när det varit frågan om någonting i smyckesväg har Matti sett till att sakerna blivit gjorda, förklarar Wallin.

Värdefulla bestick

De exklusiva besticken är tillverkade i silver och guld. Samlingen består av två sorters knivar, en fiskkniv och en köttkniv, en gaffel, en bakelsegaffel samt två skedar.

- Köttkniven är en brinnande giraffhals med lågor i guld. Fiskkniven är en surrealistisk lax med rom gjort av guld, som sprutar ut ur magen.

Enligt Wallin är de värdefulla besticken ett stort projekt för Matti Hyvärinen, men framför allt väldigt speciellt för Art Bank.

Kommer det att tillverkas flera av de här besticken?

- Vi får se. Vi har ännu inte bestämt ifall vi ska producera de här till försäljning. De är så exklusiva så köparen behöver en tjock plånbok.

Hur värdefulla är de?

- Jag svarar gärna inte på hur värdefulla besticken är, men jag är glad för att man har haft möjligheten att låta tillverka något så här exklusivt. Det här är ju någonting vi gör också för att framhäva det vi har i Pargas med omnejd.

Estetik framom ergonomi

Wallin har själv ännu inte provätit med besticken, men en av deltagarna i en Dalí-middag har intygat att det går bra att äta med de surrealistiska besticken.

- Man är van vid att det ska vara ergonomiskt, men i det här fallet ska det se bra ut.

Wallin avslöjar att det redan finns planer att utöka den surrelaistiska servicen.

- En glasserie är redan på gång. Jag kan inte avslöja mera, men ifall man tycker att besticken är fina kommer glasen att bli minst lika fina.

Lika som besticken, kommer glasen också att tillverkas i silver och guld, i regelrätt pompös Dalí-anda.

- Dali producerade också en massa smycken och han tyckte om ”bling bling”. Han ville att det skulle se fint ut.

Matti Hyvärinens utställning på Art Bank i Pargas är öppen till 26 september.