Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Vargflocken och basketboomen

Från 2017
Dok: Susijengi - landslagets väg mot EM i basket - Spela upp på Arenan

Enskilda spelares och landslagets framgång har skapat en basketboom utan like i Finland. Nu väntar ett större internationellt mästerskap på hemmaplan. Dokumentären Susijengi – landslagets väg mot EM i basket berättar om förberedelserna inför de efterlängtade matcherna.

Klockan är 02:45 i slutet av juni 2017. Tränaren för det finländska basketlandslaget, Henrik Dettmann, är hemma och följer med NBA-draften. Lauri Markkanen skriver finländsk idrottshistoria när han väljs in i världens tuffaste basketserie.

Det råder basketboom utan like i Finland och när Helsingfors blir värdstad för basket-EM tillsammans med Istanbul, Tel Aviv och Cluj-Napoca har fansen ett internationellt mästerskap på hemmaplan att se fram emot.

Dettmann ler brett när han inser att den sport han brinner för har fått ett starkt affischnamn i Markkanen. Samtidigt är han klar över framgångens recept och sin egen roll som tränare. Eller som han själv uttrycker det:

"Till slut är det viktigaste att ingen av oss kan vara större än spelet. Tränaren är den som vaktar det. Det är hans enda uppgift. Även i den här moderna tiden när all marknadsföring byggs upp av individualism och egoism."

Anfallaren Sasu Salin på basketplanen.
Bildtext Sasu Salin under en träningsmatch mot Tjeckien.
Bild: Ville Vuorinen

Från pinsamma resultat till en "familj" med samhörighet

I dokumentären berättas både finländsk baskethistoria och det nuvarande landslagets förberedelser inför de efterlängtade hemmaspelen.

För historiebeskrivningen står Kalevi Tuominen som var chefstränare för landslaget när EM senast ordnades i Helsingfors för 50 år sedan.

I historieböckerna finns resultat från Finlands första EM-mästerskap 1939 och storförluster som 73-11 mot Frankrike - eller ännu värre, 91 - 1 mot Estland. Hemma-EM 1967 kan ses som ett stort steg i rätt riktning även om de spelen också vid tillfälle urartade på läktarplats.

Ännu kring sekelskiftet klarade sig Finland med nöd och näppe i division b. Men där började förändringen.

Henrik Dettmann återtog sitt tidigare jobb som landslagstränare efter en tid i Tyskland och tillsammans med toppspelarna Hanno Möttölä och Teemu Rannikko inledde han arbete med att lyfta basketen i Finland - både på och utanför planen.

Henrik Dettman vid sidlinjen med armarna i sidorna.
Bildtext Henrik Dettmann
Bild: Tomi Hänninen

Det har varit en lång resa. Men den har gett resultat, självförtroende och skapat en speciell samhörighet bland spelarna.

Får man tro Teemu Rannikko har också Dettmann utvecklats till en mer mångsidig och metodisk tränare.

I dokumentären träffar vi både nuvarande och tidigare landslagsspelare och besöker laget på hemmaplan och i Tjeckien.

Bland andra Sasu Salin och Lauri Markkanen berättar om lagets kemi och humor - viktiga komponenter i jakten på framgång.

Orginaltitel: Susijengi – landslagets väg mot EM i basket
På Arenan tillsvidare från 29.8.2017 kl. 10.00.
Yle Fem fredag 1.9.2017 kl. 19.00 & lördag 2.9.2017 kl. 11.00.

Regi: Ville Lipiäinen.
Produktion: Filmus Oy, 2017.

Yle Sportens basket-artiklar.

Shawn Huff håller undan för Tomas Satoransky i en basketmatch.

Högklassig basket i Helsingfors – Yle sänder EM-festen

Första gruppspelsmatchen spelas mot Frankrike.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln