Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Attendo bygger seniorboende i Pargas - staden arrenderar tomt i Bläsnäs

Från 2017
Uppdaterad 28.08.2017 20:26.
Skylt på väggen av Attendos Servicehus Lähde i Hangö
Bildtext Arkivbild. Skylt på väggen på ett av Attendos servicehus.
Bild: Yle/Linus Westerlund

Det privata vårdbolaget Attendo vill bygga ett vårdboende i Bläsnäs i Pargas. Pargas stad arrenderar mark åt vårdbolaget för ändamålet. Beslutet fattades i stadsfullmäktige i Pargas efter omröstning på måndagen.

Det är frågan om en tomt som är norr om ridstallet nära Norrgårds konstklinik. Meningen är att bygga ett boende med cirka 30 platser.

Attendo tog nyligen över verksamheten på Lilla Ro-hemmet som finns nära Kårkulla i Pargas. Bolaget vill bygga en ny enhet i Bläsnäs som ersätter de gamla utrymmena, eftersom de inte längre är ändamålsenliga. Meningen är att det nya boendet ska stå färdigt sommaren 2018.

I nuläget köper Pargas stad vårdplatser på Lilla Ro, det avtalet går ut vid årsskiftet.

Socialdemokraternas fullmäktigegrupp motsatte sig planerna att arrendera tomten till Attendo och föreslog att ärendet remitteras. Enligt SDP borde staden vänta tills läget med vårderformen klarnar. Dessutom kunde tomten också intressera det eventuella åboländska vårdbolag, som utreds som bäst, anser SDP.

Förslaget att remittera ärendet föll efter omröstning, rösterna föll 7-28. Det var SDP:s sex ledamöter och Vänsterförbundets Lotta Laaksonen som röstade för en remittering.

Därmed arrenderar Pargas stad tomten åt Attendo. Legotiden är 40 år.

Diskussion om artikeln