Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vänstern vill stoppa resultatbonus i Vanda: Cheferna får bonus för att skära ner

Från 2017
Vandas stadsvapen.
Bildtext Jussi Saramos (VF) motion om resultatbonusarna i Vanda fick stöd av 15 andra ledamöter men ledde inte till några åtgärder.
Bild: Yle

Orsakerna till att Vandas högsta ledning får resultatbonus är hemliga. Vänsterförbundet i Vandafullmäktige vill ändra på det här och vill att hela bonussystemet frångås. Jussi Saramos (VF) motion om saken förkastades ändå på måndagskvällen.

I Vandas stads svar på Saramos motion står att resultatbonussystemet för den högsta ledningen uttryckligen har skapats för att målen i ekonomi- och skuldprogrammet eller stadens andra strategiska mål ska uppnås. Stadens ekonomi- och skuldprogram handlar om att skära ner och spara pengar och har funnits i fem år.

Staden vill inte avslöja orsakerna till att högre tjänstemän har fått bonus och hänvisar till att bedömningarna enligt lagen är sekretessbelagda.

Varierar mellan 1 000 och 3 750 euro

Summorna är däremot offentliga. Yle Huvudstadsregionen har tagit del av summorna för ett tiotal högre tjänstemän. De varierar mellan 1 000 euro och nästan 3 750 euro.

Biträdande stadsdirektören med ansvar för social- och hälsovård Jukka Salminen fick i fjol den högsta resultatbonusen, 3 744 euro. Näst mest fick biträdande stadsdirektören för koncern- och invånarservicen, Martti Lipponen, 3 350 euro.

Av de övriga biträdande stadsdirektörerna fick Elina Lehto-Häggroth med ansvar för bildningsväsendet 2 918 euro, Hannu Penttilä med ansvar för markanvändning fick 3 224 euro och Jaakko Niinistö som ansvarar för koncern- och invånarservicen fick 2 487 euro.

Resultatbonusarna betalas alltså ut utöver den vanliga lönen som för biträdande stadsdirektörerna rör sig kring 12 000 euro i månaden.

Jukka Salminen, biträdande stadsdirketör i Vanda.
Bildtext Jukka Salminen fick i fjol mest i bonus av biträdande stadsdirektörerna i Vanda.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

"Belöning i reda pengar nödvändigt"

Staden avslutar sitt svar på motionen med att konstatera att alla metoder för belöning i reda pengar har varit nödvändiga för att uppnå stadens strategiska mål och att penningbelöningar behövs också i framtiden.

Motionen som har 15 undertecknare behandlades i Vandafullmäktige på måndagskvällen.

- Resultatbonusarna uppmuntrar ledningen att skära ner, sade Saramo i fullmäktigesalen men fick nästan enbart stöd från sitt eget parti.

Fullmäktige beslöt med rösterna 44-12 att förkasta motionen.

Diskussion om artikeln