Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aktia samarbetsförhandlar - 260 jobb upphör, 160 nya skapas

Från 2017
Uppdaterad 29.08.2017 14:49.
Skylt med texten "Aktia"
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Aktia Bank inleder samarbetsförhandlingar som innebär att 260 nuvarande befattningar kommer att upphöra och att 160 nya befattningar öppnas.

Aktia anger i sitt börsmeddelande ”produktionsmässiga orsaker” och ”omstrukturering” som orsaker till samarbetsförhandlingarna, som omfattar både Aktia Bank och Aktia Livförsäkring.

Aktias vd Martin Backman säger till Yle Nyheter att det inte är fråga om sparåtgärd, utan en "omvandlingsåtgärd" som skall "utföra de aktiviteter som är kundvärdedrivande framöver."

Vad det konkret betyder förblir något oklart, men i mån av möjlighet ska de nya befattningarna fyllas med personal vars befattningar försvinner.

Backman vill inte berätta hurdana befattningar som minskar eller om Aktias bank- och försäkringsverksamhet i framtiden kommer att finnas på alla de nuvarande orterna.

- Hela utgångspunkten är att bemöta det allt mera krävande kundbeteendet och våra kundsegment som är vår prioritet, säger Backman.

- Vi gör ju det här i samråd med personalen för att definiera aktiviteter som är kundvärdedrivande.

Åtgärderna ska spara miljoner

Aktias vd Martin Backman säger att grunden för bankens verksamhet är i gott skick, men att branschen är i förändring.

- Digitaliseringen skapar nya möjligheter för branschen att utveckla kundupplevelsen i banken och förbättra tjänsterna. Med våra åtgärder strävar vi efter att förutse dessa förändringar, heter det i ett börsmeddelande.

Åtgärderna väntas leda till en inbesparing på cirka 5-7 miljoner euro om året från och med 2018.

De medför en engångskostnad på 6-7 miljoner euro som bokförs under årets tredje kvartal. På grund av de här kostnaderna väntas rörelseresultatet för i år bli 10 till 15 miljoner euro lägre än i fjol.

Artikeln uppdaterades klockan 12.38 med kommentarer av Aktias vd Martin Backman.

Diskussion om artikeln