Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Nybyggarna i Petalax ångar på

Från 2017
Uppdaterad 29.08.2017 12:08.
Carolines och Fredriks husbygge i Petalax
Bildtext Carolines och Fredriks husbygge i Petalax
Bild: Caroline Eriksson

Allt fungerar, både tidtabeller och de ekonomiska ramarna. Det unga paret Caroline Eriksson och Fredrik Kuni är nöjda med sitt husbygge, som är beläget på en fin skogstomt med underbar utsikt över ängarna in mot Petalax kyrkby.

- Det suger ur all tid vi har, men vem hade väntat sig nåt annat?

Caroline och Fredrik är rörande överens om att det dessutom är intressant och spännande, och att projektet svetsar dem samman ytterligare.

Caroline och Fredrik spacklar och målar
Bild: Caroline Eriksson

Bygget ett kvitto på förhållandet

- Vi har ju valt varandra för att leva ihop hela livet, säger Caroline. Det här är ett kvitto på det, säger hon och får medhåll av Fredrik.

Yle Vega har följt med parets husbygge i flera repriser sedan det startade i mars, med enbart grunden och några anslutningar på plats. Vi besökte dem också i maj, då det yttre skalet kommit, dvs väggar, tak och fönster. Nu är det sen augusti och allt tar mer och mer form.

Paret går på i ullstrumporna

- Vi har fått upp alla mellanväggar, allting är spacklat och mer än halva huset är grundmålat på insidan och vi fortsätter att spackla och slipa, säger Fredrik. Vi bara väntar på de riktiga färgerna för väggarna och att golvet skall torka, Och Caroline fyller på:

- Vi har köpt en egen avfuktare och så kickar vi snart igång golvvärmen så att det verkligen tar ut det sista. Det är med andra ord deltaljerna som de nu får börja fixa och trixa med. Det känns, säger de, som en god karamell som de vill suga länge på.

Caroline Eriksson målar
Bild: Caroline Eriksson

Ljusa färger kommer att dominera

Båda vill använda färger, dvs det ska inte bara vara vitt, vitt, vitt.

- Jag vill ha färg för jag tror att människor blir glada av det. Men ljusa färger ska det vara, säger Caroline.

Dethär med att ni gör så mycket själva, rent handgripligen, vad tillför det till förhållandet?

Jaa, säger Fredrik, gott samarbete. Vi är ju inte på samma ställe hela tiden, utan jag slipar och spacklar och hon är en bit ifrån och målar och sopar och kommer efter. Och så eldar hon och grillar korv åt oss så vi inte blir sura på varandra.

Byggarbetare mäter en planka
Bild: Yle

Nykära igen

- Vi har ju nästan blivit nykära i varandra igen, fyller Caroline på. Vi har lärt känna varandra på en helt ny nivå. Och, om vi älskar varandra så mycket att vi bygger ett hus tillsammans, så varför skulle vi vara sura? Det finns ingen orsak till det.

Huset har ett stort kök och vardagsrum som sitter ihop. Så finns det 2 sovrum, ett arbetsrum och så varsinn toalett. Har de då alls varit lediga i sommar?

- Njåå, någon kväll, säger de. Men annars har de suttit sena kväller med goda grannar och medhjälpare och skrattat så tårarna runnit till morgonsidan. En av våra bättre somrar, säger båda med en mun.

Inflyttning till jul

De ekonomiska ramarna hålls i och med att allt inkluderades i priset, och det känns förstås skönt. Caroline är dessutom bra på att pruta och det kommer ju väl tillhands. Så allt pekar på att det precis som planerat blir inflyttning till jul.

- Hoppas inte folk blir sura nu, men inte är det ju svårt att bygga hus, säger Caroline. Man gör det ju för sig själv, och därmed blir det nog bra.