Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Orkanen Katrina visade att USA inte hade beredskap för interna kriser

Från 2017
Uppdaterad 12.08.2019 12:50.
Tio år sedan orkanen Katrina nådde New Orleans.
Bildtext Katrina nådde New Orleans
Bild: EPA

Orkanen Katrina som härjade i södra USA 2005 var en av de mest förödande stormarna någonsin. När områdena skulle evakueras lämnades de fattiga och billösa kvar. I synnerhet afroamerikanerna i New Orleans drabbades.

Orkanen Katrina uppstod omkring den 22-24 augusti 2005 ute på Atlanten.

Ovädret intensifierades och nådde södra Floridas kust den 25 augusti.

Några dagar senare klassificerades Katrina som en orkan av kategori 5. Det innebär att vindens medelhastighet är omkring 70 meter i sekunden, dubbelt så stark som en vanlig orkan.

Orkanens centrum, "ögat", var på väg rakt mot miljonstaden New Orleans.

Staden är extra känslig för orkaner då stora delar ligger under havsnivån. Sumpmarkerna har dränerats, på grund av att de är USA:s största hamnområde.

Varning för orkanen Katrina - Spela upp på Arenan

Katrinas öga nådde fastlandet den 29 augusti. Vindhastigheten var 65 meter i sekunden (232 km/tim), med kraftigare vindbyar.

Orkanen orsakade en stormflod som bröt skyddsvallarna i New Orleans. Vattenmassorna översvämmade stora delar av staden. Cirka 80 procent av stadens areal täcktes av upp till sex meter djupt vatten.

Också runt New Orleans var flera andra bostadsområden översvämmade.

Katrina har nått USA - Spela upp på Arenan

Också kustområdena vid delstaterna Mississippi och Alabama drabbades av orkanens farliga vindar och stormfloder på ända upp till tio meter.

Utöver vindarna och det stigande havet fick de värst drabbade områdena också ta emot cirka 400 millimeter regn.

Dödssiffran stiger efter Katrina - Spela upp på Arenan

Förödelsen var svår att överblicka. Miljontals människor blev utan elektricitet. Tiotusentals hem översvämmades eller jämnades med marken.

Myndigheterna kunde den första veckan inte ens ge provisoriska siffror på hur många som hade omkommit.

Borgmästaren i New Orleans, Ray Nagin, talar om tusentals döda i staden.

Stor förödelse efter Katrina - Spela upp på Arenan

Vattnet slutade stiga efter några dagar i New Orleans, men stora delar av staden låg under vatten. Staden var isolerad från omvärlden.

Tusentals människor var strandsatta på hustak och i provisoriska hallar utan elektricitet, vatten och förnödenheter. På fotbollsarenan Superdome bodde omkring 20 000 människor i ett slags flyktingläger.

Diskussion kring Katrina - Spela upp på Arenan

I programmet 360 grader diskuterar man om USA kunde ha gjort på ett annat sätt i krisen efter orkanen Katrina. Benita Enqvist har besökt de drabbade områdena.

Biloxi var förut en livlig rekreationsort. Nu existerar staden inte längre. Baton Rouge har tagit emot alla flyktingar från New Orleans.

New Orleans är totalt tömt på människor och känns som en spökstad. Vissa områden står intakta, andra är täckta av vatten.

Från myndigheternas håll tog det olovligt lång tid innan man insåg vidden av orkanens framfart. Många överlevande fick inte hjälp inom rimlig tid.

Kritik mot regeringens Irakkrig och inbyggd rasism

President George W Bush och de ansvariga myndigheterna kritiserades för räddningsinsatserna.

Vissa menar att Bush har prioriterat Irakkriget, på fattiga amerikaners bekostnad.

Sidney Blumenthal, Bill Clintons före detta rådgivare, säger att det inte finns pengar att bygga upp New Orleans. Pengarna är i Irak.

Många människorättsaktivister anklagade också regeringen för rasism. Katastrofen slog allra hårdast mot de fattiga och många av dessa var afroamerikaner.

Benita Enqvist har talat med många flyktingar från New Orleans i Baton Rouge, som säger att man inte vill hjälpa dem för att de är svarta och anses kriminella.

En orkan är mindre sexig än ett krig.

Nils Torvalds

Nils Torvalds är inbjuden till studion för att diskutera varför hjälparbetet inte kommit igång.

Han håller med om att USA.s resurser har gått till Irak. Man har inte gjort förberedelser för naturkatastrofer och nationella kriser.

Katrina är ett skolexempel på att "marknadskrafterna inte kan klara av alla problem", säger Nils Torvalds.

Orkanen Gustav, tre år efter Katrina - Spela upp på Arenan

Den 30 augusti 2008 stod det klart att en orkan Gustav skulle drabba Louisiana med orkanstyrka och myndigheterna förberedde en evakuering.

Evakueringen var noga planerad och med följderna av orkanen Katrina i minnet var stora delar av befolkningen inställda på evakuering. Man kunde evakuera nästan alla.

Den 5 september rapporterades att 23 personer hade dött i Louisiana till följd av orkanen.

Tv-nytt förklarar också hur tropiska orkaner uppstår.

Fem år efter Katrina - Spela upp på Arenan

New Orleans var särskilt utsatt efter Katrina. Ännu flera månader efter katastrofen hade många av stadens invånare inte någon bostad.

Fem år efter Katrina är New Orleans till stora delar obeboeligt, men 80 % av invånarna har flyttat tillbaka till sin älskade hemstad.

Tv-nytt är på plats och träffar Sam Smith. Det finns ingen stad som han älskar lika mycket som New Orleans, så han har beslutat sig att återvända till staden och de gamla bilar han rustar upp.

Diskussion om artikeln