Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Viktor Axelsen om sitt VM-guld: "Att vinna VM-titeln är helt otroligt"

Från 2017
Viktor Axelsen vinner VM-guld 2017.
Bildtext Viktor Axelsen vinner VM-guld 2017.

Danmarks Viktor Axelsen vann på söndagen VM-guld i herrsingel i badminton. I de övriga kategorierna gick de ädlaste medaljerna till asiater.

Viktor Axelsen är regerande världsmästare i herrsingel. I söndagens final i VM-orten Glasgow vann han över den femfaldige världsmästaren Lin Dan från Kina. Siffrorna skrevs 22–20, 21–16 till danskens förmån.

Den 23-årige Axelsen har sedan junior-VM-guldet 2010 tagit stabila steg mot världstoppen. Redan i hemma-VM i Köpenhamn 2014 vann han VM-brons och i fjol i OS i Rio de Janeiro vann han OS-brons.

Såväl i årets VM-final som i OS-bronsmatchen i fjol slog dansken Kinas Lin Dan – världens kanske bästa herrsingelspelare genom historien. Mångas stora idol, så även Axelsens.

– Det har varit min dröm att komma till final. Jag har sett Lin Dan spela i så många år och att spela mot honom här är fantastiskt, och att vinna VM-titeln är helt otroligt, säger Viktor Axelsen till den danska tidningen BT.

– Lin Dan är en idol för mig så det känns helt overkligt, säger Axelsen om sin 33-årige motståndare.

– Om du kunde ha sett mig inombords så skulle jag ha skakat som ett barn. I andra set sade jag många gånger åt Kenneth (tränaren Kenneth Jonassen) att jag är så förbannat nervös, säger den nya världsmästaren – som för övrigt talar flytande kinesiska.

Axelsens VM-guld är Danmarks första i herrsingel på 20 år, och totalt det tredje. I historiens första VM i badminton, år 1977 i Malmö, vann Flemming Delfs guld i herrsingel och 20 år senare – 1997 i Glasgow – fick Peter Rasmussen fira. VM-silver alltså för Lin Dan och VM-brons för Kinas Chen Long och Sydkoreas Son Wan Ho.

Se finalen i ett nötskal via denna länk:

Danmark har vunnit elva VM-guld, senast det inträffade var år 2009 då Thomas Laybourn och Kamilla Rytter Juhl vann mixeddubbeln.

Nozomi Okuhara vann VM-guld i damsingel – det var Japans genom tiderna andra VM-guld, och det första sedan 1977. I finalen besegrade hon Indiens P. V. Sindhu efter en match som räckte 110 minuter. Okuharas segersiffror skrevs 21–19, 20–22, 22–20. Kolla in matchens längsta boll som avgjorde andra set.

Herrdubbeln vanns av Kinas Liu Cheng och Zhang Nan och damdubbeln av landsmaninnorna Chen Qingchen och Jia Yifan.

Kina var som vanligt bästa nation i VM med totalt sju medaljer. Japan var två i medaljtabellen med fyra medaljer medan Indonesien, Danmark och Indien vann två medaljer var. England, Hong Kong och England vann var sitt VM-brons.

VM-guldet i mixeddubbel gick till Indonesien när Tontowi Ahmad och Liliyana Natsir vann sitt andra gemensamma VM-guld. För 31-årige Natsir var VM-guldet hennes fjärde – utöver dem har denna mixedspecialist bland annat ett OS-guld från 2016.

Diskussion om artikeln