Vad läser du när du mår dåligt?
Vad läser du när du mår dåligt? Kulturredaktör Anne Hietanen ger tips om hur böcker kan fungera terapeutiskt, varför självhjälpsböcker kan vara bra att lämna bort och hur True Blood hjälpte henne när inget annat gjorde det.
Biblioterapi är en terapiform som ursprungligen kommer från USA men som nu håller på att få fotfäste även i Europa. Den går helt enkelt ut på att läsa böcker och efteråt diskutera läsupplevelsen med andra.
Än så länge är terapiformen relativt okänd på våra nordligare breddgrader, men trots det finns det många som använder läsandet i terapeutiskt syfte. En av dem är Anne Hietanen. Hon använder sig av böcker för att bearbeta sina känslor och känna sig mindre ensam.
Böckerna är mina vänner
- Jag skulle inte kunna leva utan böcker. De är vänner som alltid finns där för mig och aldrig tjafsar emot. De ger livsråd och får mig att känna mig mindre ensam.
- Hur jag än känner mig så har också någon annan upplevt det och kunnat sätta ord på allt som jag inte har ord för. Mitt hjärta känner att jag inte är ensam, någon annan har också varit där.
Kalle Anka och barndomsböcker som till exempel Mumin kan också vara litteratur som hjälper när man mår dåligt. De invaggar en i en slags trygghet, menar Hietanen.
Också lättlästa böcker som deckare och så kallad kiosklitteratur, till exempel True Blood kan kännas sköna att läsa. Där finns de välbekanta karaktärerna och intrigerna som inger en känsla av gemenskap, man är inte längre ensam.
"Jag orkade inte tänka, jag ville inte tänka"
Hietanen berättar hur True Blood-böckerna hjälpte henne när ingen annan gjorde det och hon plötsligt stod rådlös och ensam. Pojkvännen hade lämnat henne, hunden var sjuk och själv hade hon ingenstans att ta vägen. Hon orkade inte tänka och hon ville inte tänka i den stunden.
- Jag fick True Blood-serien i handen, den är ju inte hemskt välskriven men jag bara slukade den.
När man mår dåligt orkar man inte ta åt sig av den mera krävande litteraturen.
Poesi, som många anser tröstande, klarar Hietanen inte av fastän hon vanligtvis älskar att läsa lyrik. Poesin kommer allt för djupt inpå känslorna och rör om i melankolin.
Fungerar verkligen självhjälpsböcker?
Det talas mycket om självhjälpsböcker, om hur man ska uppnå lycka och glädje genom ett ständigt identitetsskapande och hysteriska identitetssträvanden. Men hur bra hjälper de egentligen?
- Självhjälpsböcker är för dem som mår bra, de kan till och med vara skadliga för dem som är djupt deprimerade, säger Anne Hietanen.
- Det fungerar inte att affirmera positivt när man mår dåligt. Om man är djupt deprimerad kan man inte bara sitta med en bok i handen, man måste gå och tala med någon
Hietanen tillägger att det trots allt finns olika sorters självhjälpsböcker och att vi har olika sätt att handskas med psykisk ohälsa och depression.
Vad ska man inte läsa?
Hur hemskt det än låter så kan det hjälpa att läsa om andra som har det svårt.
- Jag slutar tycka synd om mig själv och tänker att det finns andra som har det mycket värre.
Men efter att Hietanen läst ”Ett litet liv” av Hanya Yanagihara fick hon nog. Hur mycket hon än tyckte om boken kunde hon inte förmå sig att läsa om allt det makabra i den.
- Jag tror faktiskt att den fick mig att må sämre.
Andra böcker som Hietanen har svårt att ta till sig när hon mår dåligt är bland annat Pär Lagerkvists romaner "Gäst hos verkligheten" och "Barabbas".
- Pär Lagerkvist är verkligen fin litteratur men jag tror att jag läste Gäst hos verkligheten när jag var lite för ung och den fick mig att bli lite underlig.
En författare som Hietanen verkligen inte tror att kan trösta någon är Michel Houllebecqs romaner.
- Han har en så misogyn och hemsk människosyn, menar Hietanen.
Böcker som Houllebecqes hör alltså definitivt inte till dem som hjälper och ger livsråd. De böcker som blir ens vänner och tröstare är de som delar med sig av sin livserfarenhet och skapar en känsla av gemenskap.
Eller som en annan läsare, som också använder litteratur för att få hjälp mot sin depression, uttrycker det:
- Genom att läsa hittar man ord för sina känslor men också ord som beskriver känslor man inte visste att man hade.
Annes bästa och sämsta
- Kalle Anka
- Mumin
- Agatha Christie
- Michel Houllebecq
- Pär Lagerqvist
- Hanya Yanagihara (Ett litet liv)
Vad läser du när du mår dåligt? Kommentera gärna och berätta om dina läsupplevelser!