Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Snart är domedagen här (igen) – den 23 september!

Från 2017
Uppdaterad 31.08.2017 11:13.
Den yttersta domen, illustration ur ett manuskript från Augsburg.

Innan vi går vidare i det här resonemanget bör det kanske för säkerhets skull understrykas att nej, domedagen kommer inte på riktigt!

Så ta det lugnt, vilka länkar dina Facebookvänner än delar om den 23 september.

Vi har alltså igen ett datum för när världen ska gå under, och det är som sagt den tjugotredje september. Det är en amerikansk författare, Trump-supporter och teckentydare vid namn David Meade som har räknat sig fram till detta ”faktum” med Bibeln som hjälp.

Det som kommer att utlösa domedagen den här gången är en gammal bekant från domedagssammanhang: Planet X eller Nibiru, som den också heter.

Nibiru är alltså en påstådd planet som först omnämndes 1976 av den rysk-amerikanske författaren Zecharia Sitchin i hans bok ”Den tolfte planeten”

Vaddå ”tolfte” planeten? Nå ser ni, de gamla sumererna räknade solen och månen som planeter. Så de åtta nuvarande planeterna + Pluto + solen och månen + Nibiru = 12. Enkel planetmatematik!

Kosmiska kollisioner

Hur som helst så menar de Nibirutroende att den här mystiska ”tolfte” planeten som enligt Sitchin kretsar kring solen i en kraftigt excentrisk, elliptisk bana, återkommer vart 3600:e år och då den gör det så har ingen roligt på ett tag.

Till exempel så ska Nibiru under en tidigare passage ha krockat med planeten Tiamat (Tiamat var också en havsgud från den babyloniska mytologin) och fragmenten från den kollisionen bildade det som i dag är asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Här är vad vetenskapen har att säga om det.

Fast Zecharia Sitchin hävdade faktiskt aldrig att det fanns någon koppling mellan Nibiru och en eventuell "domedag". Tanken på Nibiru / Planet X som en civilisationsdödare som utlöser undergången här på jorden startade 1995 med en viss Nancy Lieder, grundare av UFO/domedags/konspirationssajten ZetaTalk.

Det här hade utomjordingar från Zeta Reticuli-systemet berättat åt Lieder via mottagaren som de hade placerat i hennes hjärna, påstod Lieder själv.

V838 Monocerotis, en röd stjärna i Enhörningens stjärnbild. Den känns igen på det ljuseko som den omges av.
Bildtext V838 Monocerotis, en röd stjärna i Enhörningens stjärnbild. Känns igen på ljusekot som den omges av. Har misstagits för Nibiru av de troende.

"Jordens rotation stannar upp"

Och i princip handlar det då alltså om att Nibiru med sin enorma tyngdkraft (den är en jättestor planet!) orsakar alla sorters elände som jordbävningar, vulkanutbrott, stormar, gräshoppor, blodregn etc. Nå ni vet, domedagen.

Nancy Lieder prickade in den första Nibiru-relaterade domedagen till den 27 maj 2003, då Planet X (som hon kallade den) skulle svepa förbi och få jordens rotation att stanna upp i sex dygns tid. Det här skulle få jordens magnetfält att skifta poler och alla sorters kataklysmiskt djävulskap att äga rum.

Så säker på sin sak var Lieder att hon i en direktsänd radiointervju uppmanade folk att avliva sina husdjur så att de skulle besparas plågorna som följer av polskiftet då Nibiru kommer – detta låg en vecka i framtiden vid tiden för intervjun.

En konstnärs föreställning av armageddon.
Bildtext Vardagsmat när Nibiru kommer.

Nibiru inväntades också 2012, då man praktiskt nog läste in den i de gamla mayornas kalender vars baktun nummer 13 (en 394 år lång cyklisk period i mayaindianernas så kallade Långa räkning) råkade ta slut den 20.12 2012.

Nå, trots att vissa människor hamstrade tonfiskkonserver och virade ett extra varv aluminiumfolie runt skalpen så uteblev ju Nibiru den gången också.

David Meade lusläser Bibeln

Liksom den kommer att utebli den här gången också, den tjugotredje september, då David Meade har bokat tid för apokalypsen i kalendern. Jo, det är helt säkert.

Men David Meade verkar också vara säker på sin sak, och han baserar som sagt sitt domedagsdatum på numerologiska funderingar med Bibeln och siffran 33 som bas.

Herrens namn (Elohim) nämns 33 gånger i Första Moseboken och räknar man 33 dagar från solförmörkelsen som inträffade i USA den 21 augusti så landar man på den 23 september. Jo, förra veckans solförmörkelse var en del av det hela.

Meade citerar Jesaja, 13 kapitlet, verserna 9 och 10 där händelsen enligt honom finns beskriven:

”Se, HERRENS dag kommer,
gruvlig och med förgrymmelse
och med vredesglöd,
för att göra jorden till en ödemark
och utrota syndarna som där bo.
Ty himmelens stjärnor och stjärnbilder
sända ej mer ut sitt ljus,
solen går mörk upp,
och månens ljus skiner icke.”

Profeten Jesaja, bibelillustration.
Bildtext Profeten Jesaja är bekymrad över den kommande apokalypsen.

Om en planet fyra gånger större än jorden är på väg hitåt och väntas anlända inom mindre än en månad så tycks ingen ha meddelat Nasa om saken. Eller åtminstone så har de inte kommenterat det hela.

Nasa kommenterade däremot internethysterin som rådde kring Nibirus förra utlovade passage 2012, i samband med Mayakalenderns "apokalyps".

Då meddelade Nasa på sin webbplats att Nibiru och andra berättelser om kringströvande planeter är en internetmyt. Det finns inga fakta som stöder planetens existens.

Nasa slog fast att:

”Om Nibiru eller Planet X skulle vara verklig och vara på väg hitåt så skulle astronomerna ha kunnat observera den i minst ett årtionde på förhand, och planeten skulle vid det här laget vara synlig för var och en med blotta ögat.”

Det var den bevisligen inte under hösten 2012, liksom den inte är nu, hösten 2017. Ingen har sett röken av Nibiru. Av den enkla orsaken som Nasa omnämner: ”den existerar inte”.

Verklighetens planet nummer nio

En planet av Nibirus påstådda storlek skulle också genom sin gravitation ha en betydande inverkan på dvärgplaneterna och de övriga småkropparna i det yttre solsystemet och det här skulle avslöja dess existens.

Det är en helt annan sak att det finns indirekta bevis för en oupptäckt planet någonstans där ute i Kuiperbältet, men då talar vi om en omloppsperiod på omkring 17 000 år, och just nu skulle den planeten i så fall ligga så långt ute i sin elliptiska bana att den inte på något sätt skulle hinna dyka upp under en överskådlig framtid.

Konstnärens uppfattning av den mystiska "planet nio".
Bildtext Konstnärens uppfattning av den mystiska "planet nio".

Men om Nibiru inte är en planet som rusar mot oss för att sprida död och undergång, vad är den då? För själva ordet är inte plockat ur tomma luften.

Ordet Nibiru kommer från det gamla östsemitiska språket akkadiska, som talades i Mesopotamien och i dagens Syrien i bibliska tider. Nibiru betyder ordagrant korsning eller ett ställe där två floder möts.

Termen hänvisar också till dagjämningen och de astronomiska objekt som associeras med den.

I Babylon var Nibiru associerad med den babyloniska chefsguden Marduk och i skyn representerades “Marduks stjärna” av olika himlakroppar, beroende på årstiden och på vilka gamla lertavlor man tolkar.

Nibiru var ett av namnen för Jupiter i den babyloniska kosmologin, men också Merkurius och stjärnbilden Vågen har fått bära Nibirus mantel.

Nibiru var vägvisaren i skyn som gav vägledning åt vilsna resenärer både ovan och under himlarna. Nibiru, Marduks stjärna, var stjärnornas herde som vallar stjärnorna, ja till och med gudarna, likt får. Om allt detta kan man läsa i den babyloniska skapelseberättelsen Enuma Elish.

Marduk slåss med Tiamat.
Bildtext Marduk slåss med kaosdraken Tiamat.

25 miljoner träffar på YouTube

Den där andra Nibiru, foliehattarnas och domedagsfanatikernas Nibiru, om denna kan man också läsa ett och annat, huvudsakligen i webbens spretiga undervegetation.

På YouTube ger en sökning med ordet Nibiru 1,4 miljoner träffar och den mest populära av Nibiru-videorna har setts mer än 25 miljoner gånger. Den postades för åtta år sedan inför Nibirus utlovade visit 2012.

En annan video som behandlar den påstådda apokalypsen den 23 september i år postades för en månad sedan och har redan setts en och en halv miljon gånger.

Det finns alltså en klar beställning på domedagsprofetior. Men å andra sidan, det har det alltid funnits. Varenda generation som har levt sedan bronsåldern har mer eller mindre trott att de levde i de yttersta tiderna.

En lista över de mer uppmärksammade domedagsdatumen genom tiderna kan du hitta här.

Fast personligen finner jag det intressantare att läsa listan över alla morden som har ägt rum i den brittiska dramaserien Morden i Midsomer. Den har ju dessutom precis lika mycket med verkligheten att göra. Den listan hittar du här.

Smartare än man kunde tro

Frågan återstår hur som helst att varför vill folk tro på domedagsprofetior? Varför finns det en sådan beställning på dem, århundrade efter århundrade? Vem är det som tar dem på allvar? Och framför allt: är de helt bakom flötet?

Svaret kan komma som en överraskning för många. Lorenzo Di Tommaso, professor i religionsvetenskap vid Concordia University i Montreal säger i en intervju för New Scientist att det oftast har att göra med i övrigt smart folk som har en djup övertygelse. “Det skulle inte funka annars”, säger han.

DiTommaso säger alltså att folk som har en apokalyptisk livssyn tenderar att vara intelligentare än genomsnittet. Det här är människor som är nyfikna på den omgivande världen och som söker efter svar på frågan om meningen med livet.

En av de intelligentaste människor som någonsin levat, självaste Isaac Newton, ägnade en massa tid åt att försöka tolka de apokalyptiska förutsägelserna i Daniels bok i Bibeln, en gammal favorit bland domedagsprofeter och -tolkare.

Isaac Newton av William Blake.
Bildtext Isaac Newton forskade i domedagen. Här tecknad av William Blake.

På sitt sätt och inom sina egna begränsningar är apokalyptismen väldigt rationell, säger professor DiTommaso. Det är en livssyn som strävar efter att förklara tid, rum och människans existens. Det är inte veteskapligt eller bevisbart, men det erbjuder förklaringar.

Visst, nog är ju “slutet är nära” en sorts förklaring, även om det är en rätt dålig sådan. För jorden kommer ju att kretsa här i sin bana i minst fem tusen miljoner år till.

I och för sig, redan om mindre än en miljard år kommer solen att ha blivit så het att oceanerna kokar bort och livet på jorden blir mer eller mindre omöjligt. Men det är ju ingenting som vi som lever här nu behöver oroa oss för.

Vi har viktigare och mer omedelbara hot att oroa oss för. Om en “domedag” (för mänsklighetens del) någonsin anländer så är den sannolikt orsakad av oss själva, inte av kringströvande planeter från det yttre solsystemet.

Och den tjugotredje september nu i år? Tja, var du här den 21 december 2012 så vet du ungefär vad som kommer att hända den här gången också.

Ingenting speciellt.

Om inte Donald Trump, Vladimir Putin eller Kim Jong-un stiger upp med fel fot. Men det är en helt annan femma.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln