Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fjortonåriga Mercy såldes till Europa som sexslav - allt fler nigerianska kvinnor faller offer för människohandel

Från 2017
Uppdaterad 02.09.2017 09:35.
Nigerianska offer männsikohandel på ett skyddshem i Catania.
Bildtext Mercy och Stefanie bor på ett skyddhem för minderåriga offer för människohandel i Catania på Sicilien.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

De hämtas till Italien med löfte om att få ett jobb, istället hamnar de på gatan och tvingas prostituera sig. Bara i år har tusentals nigerianska flickor och kvinnor kommit till Italien.

Mercys moster hade en plan för henne. Det hade Mercy fått höra flera gånger sen hon var liten och hade flyttat in hos sin moster. Moster sade att när tiden är mogen så ska Mercy vara redo att åka till Europa.

Tiden var mogen när Mercy var fjorton år. Då följde hennes moster henne till bussen.

- Vart ska jag åka? Jag känner ingen i Italien, sade Mercy och vädjade till sin moster att inte skicka iväg henne.

Mercy steg på bussen i Benin City i delstaten Edo i södra Nigeria. Efter det fanns det ingen återvändo. Genom fönstret såg hon för sista gången sitt hemland. Hon reste från södra Nigeria norrut mot grannlandet Niger.

De andra på bussen var i samma situation som hon, unga flickor på väg mot det okända.

Rutten genom Afrika till Sicilien.
Bildtext Rutten från Benin City till Europa tar flera månader, ibland flera år.
Bild: Yle

Vart ska jag åka? Jag känner ingen i Italien

― Mercy som 14-åring

Efter att bussen hade kommit fram till Niger åkte de vidare över gränsen till Libyen med cykel. Resan tog flera veckor. Vid varje gränsövergång bad någon om pengar men Mercy hade inga pengar.

När jag träffar Mercy sitter hon på en säng i ett skyddshem i Catania på Sicilien. Hon är sexton år gammal men ser yngre ut. Hon är klädd i en liten blå shortsdräkt med en rosett på ryggen.

Tre tatuerade streck på varsin kind vittnar om hennes förflutna, vilket område och vilken stam i Nigeria hon kommer från.

Mercy saknar sin mamma. Hon vill att hennes mamma ska få veta att hon är i Europa, att mostern skickat hit henne. Men det går inte att få tag på mamman.

Hennes moster vill inte att Mercy ska ha kontakt med sin mamma. Det är mostern som sålt Mercy och vill tjäna pengar på henne.

Flickorna köps och säljs flera gånger under resan

I fjol varnade Internationella migrationsorganisationen IOM för att människohandel med kvinnor från Nigeria når krisnivåer. Av alla de som kommer till Italien från Libyen är nigerianerna den överlägset största gruppen och en stor del av dem är kvinnor.

Migranter i Libyen.
Bildtext Nigerianska kvinnor i Libyen.

På bara två år har antalet flickor och kvinnor som kommit till Europa ökat explosionsartat.

År 2014 anlände runt 1 500 nigerianska flickor och kvinnor till Italien. År 2016 hade siffran åttadubblats, då kom det över 11 000 nigerianska flickor och kvinnor till Europa från Libyen.

Antalet nigerianska kvinnor till Sicilien
Bildtext Källa: IOM
Bild: Yle

Uppskattningen är att 80 procent av de nigerianska kvinnorna som kommer till Europa faller offer för människohandel och utnyttjas för prostitution.

Tidigare var det en och samma smuggelliga som kontrollerade flickornas resa från början till slut. Nu är det flera olika ligor som köper och säljer flickorna flera gånger under resan. Orsaken är kaoset i Libyen där flera rivaliserande beväpnade grupper kämpar om makten.

Slutligen hamnar flickorna hos en “madame” i Europa, inte sällan en annan nigerianska som själv varit sexarbetare. Hon tar emot flickorna genom att inhysa dem i trångbodda lägenheter och kräva att de dagligen avverkar ett högt kundantal.

I Libyen tränas de i prostitution

I Libyen var Mercy rädd. Hon kunde höra skottlossning och tänkte hela tiden att hon skulle dö. Hon bodde på ett läger med andra nigerianska flickor och kvinnor.

- Det var där det gick upp för mig att jag skulle jobba som prostituerad i Italien.

Nigerianska offer för människohandel på ett skyddshem i Catania.
Bildtext Antonia Godwin, till höger, är kulturell medlare och hjälper Mercy och andra nigerianska flickor att komma vidare i livet.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Det är i de libyska lägren som kvinnorna tränas i att jobba som prostituerade berättar Antonia Godwin som är kulturell medlare på skyddshemmet i Catania där Mercy bor.

Många av flickorna är oskuld då de skickas iväg från sina familjer, en del är bara tretton år gamla.

- I Libyen blir flickorna av med sin oskuld. De sätts i ett läger där de tränas för sina kommande uppdrag. Arabiska män kommer in för en slant och har sex med dem eller så skickas de ut på gatan för att sälja sig själva.

- De flesta flickor, speciellt om de inte har pengar, har också tvingats att sälja sig själva vid varje gränsövergång på vägen från Nigeria till Libyen. Det är så det fungerar.

Antonia Godwin som också är från Nigeria vet vad hon talar om.

Hon blev själv offer för människohandel för fjorton år sedan, men lyckades, efter att ha sålt sig själv på gatan i tre månader, rymma från sin “madame”. Hon hittade en italiensk man som hon gifte sig med och nu hjälper hon andra i samma situation.

De flesta flickor har tvingats att sälja sig själva vid varje gränsövergång på vägen från Nigeria till Libyen

― Antonia Godwin, skyddshemmet i Catania

Godwin säger att allt yngre flickor faller offer för människohandel. Det är ofta en bekant eller en släkting som skickar iväg flickorna från Nigeria med kontakter till en "madame" utomlands.

Fem euro för sex

De nigerianska kvinnorna på Sicilien jobbar på gatan till skillnad från andra prostituerade, som tar emot kunder i lägenheter.

Lite utanför Catania, när man vänder av mot Sigonella där USA:s flotta och det italienska flygvapnet har en militärbas, kantas vägarna av lummiga träd och buskar. En kvinna i en blå topp och kraftigt rött läppstift skymtar fram i jakt på kunder.

Lite längre fram halvligger en annan nigeriansk kvinna i en bil. Hon har dörren öppen.

Nigerianska prostituerade vid vägkanten i Sicilien.
Bildtext En nigeriansk kvinna säljer sig själv vid vägkanten utanför Catania.

Kvinnorna tjänar så lite som fem till tio euro per kund.

Precis som Mercy kommer nästan alla flickor från Benin City i Edo state som är ett fattigt område i södra Nigeria. I många fall uppmuntrar familjerna döttrarna att åka iväg även om de vet att de kommer att jobba som prostituerade.

- Familjerna hoppas att döttrarna ska skicka hem pengar så snart som möjligt, säger Antonia Godwin.

Godwin säger att alla i Nigeria vet om problemet men ingen gör något. Varken politikerna och ens flickornas egna föräldrar bryr sig. Godwin har talat med flera föräldrar i telefon och försökt få dem att förstå vad de har utsatt sitt barn för.

- Jag sade åt en flickas mamma att jag inte bryr mig om hur illa ställt ni har det där hemma men man sätter inte sin dotter på gatan. Kom hit och sälj sex själv om du vill tjäna pengar.

Skyddhemmet ligger i ett alldeles vanligt våningshus i Catania.
Bildtext Skyddshemmet ligger i ett alldeles vanligt våningshus i Catania.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Men protesterar inte flickorna själva?

Innan de åker iväg tas de till en lokal juju-präst, en sorts häxdoktor. Mercy gick till en sådan just innan hennes moster följde henne till bussen. Hon svor en ed och fick något att äta, nötter och peppar smakade det som, och så fick hon dricka blod.

Till riten hör att juju-prästen sätter lite av flickans naglar, könshår eller blod i ett litet paket som sedan snörs ihop av flickans trosor och en bit snöre. Om flickan inte lyder sin “madame” bränner prästen upp paketet och någonting hemskt händer flickan eller hennes familj.

- Nigerianer är väldigt troende. De tror på det här, det är väldigt effektivt. Därför rymmer de inte, de är rädda att något hemskt skulle hända dem om de rymde, säger Godwin.

Hjälpnummer för offer för människohandel.
Bildtext En lapp på fartygets vägg uppmanar offer för människohandel att söka hjälp.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Omöjligt att betala bort sina skulder

Mercy är skyldig sin “madame” 30 000 euro för resan till Europa. Det skulle ta henne flera år att betala tillbaka skulden, men hon tänker inte göra det. Hon träffade aldrig sin “madame”.

Efter att hon räddades utanför den libyska kusten av ett räddningsfartyg och transporterades till Italien tog hon mod till sig och berättade att hon var på väg till Italien mot sin vilja, att hon var ett offer för människohandel.

Seraina Eldado från MSF.
Bildtext Seraine Eldada jobbar som kulturell medlare för Läkare utan gränser.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

- Vi försöker få dem att berätta vad de har blivit utsatta för, men många av dem har blivit varnade i förväg. Deras svar är nästan identiska och verkar inövade. De säger att de ska fläta hår eller lacka naglar på en skönhetssalong i Italien eller någon annanstans, säger Seraina Eldada från Läkare utan gränser.

Seraina Eldada som jobbar som kulturell medlare på fartyget Aquarius berättar att hon tar alla kvinnor i enrum och pratar med dem. De får också träffa en läkare och barnmorska. En del av kvinnorna är gravida.

- Vi ger dem information om vart de kan söka sig om de vill ha hjälp och vilka rättigheter de har. Det är inte så mycket mer vi kan göra.

De säger att de ska fläta hår eller lacka naglar på en skönhetssalong i Italien eller någon annanstans

― Seraina Eldada, Läkare utan gränser
Mercy i Catania.
Bildtext Mercy saknar sin mamma.

På väggen i fartyget finns det lappar med telefonnummer. Men få är så modiga som Mercy att de vågar be om hjälp. Hon gjorde det och hämtades direkt till ett skyddshem för minderåriga i Catania.

- Jag var modig då men nu är jag rädd att min “madame” ska hitta mig.
Se reportaget här:

Allt fler nigerianska kvinnor faller offer för människohandel. - Spela upp på Arenan