Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Havssoptunnan i Aura å jobbar på - har slukat plast, fimpar, och flaskpost

Från 2017
Uppdaterad 30.08.2017 13:44.
Skräp från havssoptunnan i Aura å.
Bildtext Skräp från havssoptunnans påse.
Bild: Turun ammattikorkeakoulu

Sedan slutet av juli har havssoptunnan guppat i Aura å, vid gästhamnsbryggan intill Förin. Mängder av plastskräp, en och annan drogspruta, och till och med flaskpost har hamnat i tunnan.

Soptunnan Seabin togs i bruk under evenemanget Tall ships races. En liten pump som suger in ytvattnet som filtreras genom en påse.

Huvudsakligen har allt gått bra. Förutom några korta avbrott på grund av problem med elen har havssoptunnan jobbat på sedan den sjösattes.

En havssoptunna i Aura å.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Det är tre praktikanter från Åbo yrkeshögskola som har hand om tunnan. De tömmer tunnan varje dag och analyserar innehållet. Både Åbo stad och soptunnans tillverkare får regelbundna rapporter.

Studenterna läser energi- och miljöteknik vid yrkeshögskolan. En av dem, Milja Kokko, berättar att innehållet varierar. Vanligtvis är det frågan om samma slags skräp man kan se på gator och torg i centrum.

- Mycket tobaksfimpar, plast, godispapper, flaskor och burkar, räknar Kokko upp.

Mängden har varierat mellan några hundra gram och kring ett kilo.

Milja Kokko.
Bildtext Milja Kokko siktar på miljöbranschen och skulle gärna jobba för naturens välmående i framtiden.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Då Yle Åboland träffar Kokko vid havssoptunnan har den bland annat slukat en pappersmugg, en flaskkork i plast och en tändare.

Väder och publikevenemang syns i soporna

Väder och vind påverkar mängden sopor som hamnar i tunnan. Allt har inte slängts direkt i ån, en del av skräpet blåser över kajen från gator och torg.

Evenemang vid åstranden syns också i tunnans innehåll.

- Under Tall ships races kom det mycket flaskor och burkar, och under Europeaden hittade vi färgrannt papper.

Flaskpost fångades upp

Mycket av innehållet är sådant Kokko väntat sig att skulle hamna i tunnan, men också några överraskningar har rymts med.

- Vi har stött på några drogsprutor, det var en tråkig överraskning.

Kokko överraskades också av att till och med halvfulla flaskor har kommit över kanten. Det unikaste fyndet är ändå den flaskpost som hittat in tunnan.

- Några flickor från Iittala och Hämeenlinna hade besökt Tall ships races och skickade flaskpost, och den hamnade hos oss.

Kokko berättar att man trots försök inte ännu fått tag på flickorna för att berätta för dem var deras flaskpost strandade.

Studenterna kommer att fortsätta ta hand om havssoptunnan tills vintern kommer.

- Sedan får vi se om det blir någon fortsättning.

Diskussion om artikeln