Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Niinistö om Trumps jaktplanskommentar: Det var en handelsmans utspel

Från 2017
Uppdaterad 29.08.2017 17:55.
Sauli Niinistö.

President Donald Trumps stridsplanskommentar ska ses som ett uttalande från försäljarsidan. Det sade president Sauli Niinistö på en presskonferens för finska journalister i Washington.

Niinistö sade att det under samtalen blev klart att Trump var medveten om att Finland inte tagit något beslut om det kommande stridsplansinköpet.

Trump sade under presidenternas gemensamma presskonferens att Finland köper amerikanska F-18-stridsplan. Niinistö rättade senare Trumps uttalande på Twitter.

Niinistös bedömning är att Trump blandade ihop tidigare verkliga händelser med vad han önskade att sker i fortsättningen när det gäller jaktplansaffärerna.

- Jag berättade för Trump att det inte existerar någon uppfattning om hur många som köps, och när. Det här blev klart för honom, sade Niinistö.

Arktiska frågor viktigaste resultatet

Frågor som berör det arktiska området gav de viktigaste resultaten i samtalen med president Donald Trump, säger Niinistö.

Niinistö sade att tankevärldarna har förändrats hos både Trump och Rysslands president Vladimir Putin. Enligt Niinistö har både Trump och Putin under den senaste tiden visat en positiv inställning till bekämpning av svart kol.

Niinistö tillade att Finland kommer att fortsätta driva frågan under sin period som ordförande för Arktiska rådet 2017 till 2019.

Presidenterna Sauli Niinistö och Dinald Trump
Bild: MICHAEL REYNOLDS

Dialogen etablerad

Enigt Niinistö var det förhållandevis lätt att få tillstånd en dialog med president Trump.

- Det uppstod snabbt en situation där det gick att uttrycka sin åsikt och föra en rätt så öppen och tydlig diskussion, sade Niinistö.

Han tillade att nu när kontakten har etablerats kommer den att bestå.

- För oss är det en bra sak.

Niinistö konstaterade att Trump i hög grad var sådan som han hade förväntat sig. Var och en har sin stil, sade presidenten diplomatiskt.

- Han är snabb med sina repliker, det lönar sig inte att fastna i långa motiveringar.

President Niinistö ville inte kommentera hurdana diskussioner presidenterna förde om Ryssland.

Källa: FNB, Yle

Diskussion om artikeln