Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Regnbågsmässa och Raka bananer på Raseborg Pride

Från 2017
Uppdaterad 01.09.2017 09:32.
En bild från prideparaden i Raseborg 2016.
Bildtext Så här såg paraden ut under Raseborg Pride 2016.
Bild: Yle/Malin Valtonen

På lördag (2.9) klockan 12 inleds Raseborg Pride med en parad som startar från parkeringen vid Karis bollhall.

Under festivalen ordnas en tvåspråkig regnbågsgudstjänst och en paneldiskussion om den evangelisk-lutherska kyrkans hållning till sexuella minoriteter.

Avstampet är den jämlika äktenskapslag som trädde i kraft i mars.

Kyrka och minoriteter möts

Vid paneldiskussionen som ordnas på Brankis dryftas hur kyrkan har behandlat sexuella minoriteter under historiens gång och hur situationen ser ut i dag.

I panelen sitter Björn Vikström, biskop för Borgå stift samt samhällsaktivisten Olli Stålström som var med och grundade Seta i Finland.

Här hörs även Noora Kalpio, Miss Gay Finland 2017 som jobbar som barnledare i en församling samt Arja Majuri som är församlingspräst.

I diskussionen deltar också Åsa A Westerlund som är invald i den evangelisk-lutherska kyrkans kyrkomöte och Tuula Huhtanen, förtroendevald i Raseborgs stad och Raaseporin suomalainen seurakunta.

Också publiken får delta i diskussionen som leds av författaren och prästen Hilkka Olkinuora.

Färggrann gudstjänst på festivalområdet

Paneldiskussionen följs av en regnbågsmässa. Det är en tvåspråkig gudstjänst med nattvard där biskop Björn Vikström predikar.

Vikström är aktuell med boken Kärlekens mångfald som nyligen utkommit på svenska. Boken tolkar kärleken i samhället och i kyrkan.

Ett liveband står för musiken under mässan och Eva Comét kommer att sjunga solo. Gudstjänsten ordnas på festivalområdet så att så många som möjligt ska kunna delta.

Musik och dans på ängen

Raseborgarna har också möjlighet att njuta av musik- och dansuppträdanden på ängen vid Karis gamla stadshus. Där uppträder lokala förmågor som Frida Andersson och Joseph Miettinen.

Frida Andersson är en singer-songwriter som är uppvuxen i Ekenäs men numera bosatt i Stockholm. Joseph Miettinen blev känd när han tog sig till finalen i tv-programmet Idol år 2013.

För familjens yngsta bjuds det bland annat på musik av Raka bananer och underhållning av clownen Torabella.

På kvällen ordnas tidernas första Rainbow Club för festivalens vuxna deltagare på Folkets hus i Karis.

Raseborg Pride 2017 ordnas av en arbetsgrupp bestående av frivilliga raseborgare i samarbete med Raseborgs stad, Svenska kulturfonden, församlingarna i Raseborg, Karis-Pojo Sparbanksstiftelse, Andelsbanken i Raseborg, Luckan Raseborg, Raseborgs kulturinstitut och andra lokala företag och organisationer.

Hela programmet hittar du här:

Diskussion om artikeln