Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny studie: En tredjedel av friidrottarna i VM 2011 erkänner dopning

Från 2017
Dopningsprover.
Bild: EPA

Över 30 procent av de som tävlade i friidrotts-VM i Daegu 2011 har någon gång använt förbjudna preparat. Det visar en ny studie som forskare vi universiteten i Tübingen och Harvard gjort på uppdrag av Wada.

Dopning inom friidrott har under en lång tid varit ett stort problem och nu visar en ny studie på ett brett bruk av förbjudna preparat, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Forskare vid universiteten i Tübingen och Harvard kommer nu med uppgifter om att över 30 procent av de som tävlade i VM i Daegu har erkänt att de dopat sig.

Siffran var ännu större vid de panarabiska mästerskapen samma år. Då svarade hela 45 procent att de använt förbjudna preparat.

Endast 0,5 procent av dopningstesterna vid VM år 2011 var positiva medan 3,6 var positiva i de panarabiska mästerskapen.

– Studien visar att biologiska test av blod och urin endast avslöjar en liten del av dopningsfallen. Det beror till stor del på att idrottarna hittat ett flertal olika sätt att inte åka fast, säger professor Harrison Pope vid Harvard till Reuters.

Forskarna hade frågat 2167 friidrottare om de använt förbjudna preparat. Totalt tävlade 5187 friidrottare i de båda mästerskapen 2011. Över 90 procent av de tillfrågade svarade på forskarna frågor.

Då man gjort nya tester på gamla dopningsprov från OS 2008 och 2012 har över 100 friidrottare åkt fast.

Diskussion om artikeln