SFP vill satsa på dem som har det sämst - och få fler att jobba
SFP vill satsa på dem som har det sämst i samhället. Genom att ta hand om ensamförsörjare, psykiskt sjuka och arbetslösa unga bättre anser SFP att man kan öka sysselsättningen rejält.
Vid sitt sommarmöte i den åländska skärgården presenterade Svenska riksdagsgruppen en lång rad förslag med målet att ingen ska lämnas utanför samhället och arbetslivet.
- Ett samhället som lyckas ta hand om dem som har det svårast är också ett samhälle som framöver har större möjligheter att lyckas, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.
Höjda pensioner och bidrag för ensamstående föräldrar
Svenska riksdagsgruppen kräver bland annat ett nationellt program för mental hälsa.
Man vill också ha gratis småbarnspedagogik, höjda garantipensioner och högre barnbidrag för ensamförsörjare.
SFP:s förslag för att förbättra de mest utsattas situation - några plock
Enligt Svenska riksdagsgruppen ökar sysselsättningen rejält om man minskar marginaliseringen. Målet är en sysselsättningsgrad på ambitiösa 75-80 procent.
- Man måste sikta mot stjärnorna om man ens ska nå till trädtopparna, säger riksdagsgruppens ordförande Stefan Wallin.
Mindre än 70 procent av den arbetsföra befolkningen är nu sysselsatt. Regeringens sysselsättningsmål ligger på 72 procent.
SFP har också tidigare uppvaktat regeringen med förslag på hur man kan öka sysselsättningen. De nya åtgärdsförslagen ska enligt partiet ses som ett komplement till de tidigare.
Vilken den sysselsättande effekten av att satsa på utslagna är kan man inte precisera.
- Det behövs både mjuka och hårda förslag. Du får inte en presterande arbetskraft eller en höjd sysselsättningsnivå om du inte ser till att människor orkar jobba, säger Stefan Wallin.
Hur väl tycker du att regeringen har lyssnat på de sysselsättningsförslag ni kommit med hittills?
- Inte så att det stör i varje fall, skrattar Wallin.
Mångsysslande ålänningar väcker beundran
Kanske är det ingen slump att Svenska riksdagsgruppen möts just på Åland. Här är sysselsättningsnivån 82 procent, något man flera gånger framhåller som ett gott exempel på att allt är möjligt.
Den åländske ledamoten i gruppen Mats Löfström tror ändå att förklaringen till det åländska undret är en sund inställning till arbete och en tradition av mångsyssleri snarare än att man genomdrivit den mirakelkur som SPF nu lanserar.
- Men om du har en högre sysselsättning blir det förstås lättare att ta hand om de svaga. Det finns mer pengar helt enkelt. I Finland har vi ju inte råd att ta hand om de svaga på lång sikt om vi inte täpper till budgetunderskottet i statens finanser, säger Löfström.