Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Raketer sköts mot köksfönster i Korsholm

Från 2017
Uppdaterad 30.08.2017 06:42.
Harriet Eklund-Hortans med en av de raketer som hon hittat på gården.
Bildtext Harriet Eklund-Hortans med en av de raketer som hon hittat på gården.
Bild: Yle/Anna Ruda

Klockan två på natten till söndag vaknade Harriet Eklund-Hortans i Solf i Korsholm av att det smällde på hennes gård. När hon tittade ut genom fönstret såg hon bara rök på den mörka uppfarten eftersom gatubelysningen är släckt på nätterna i Solf.

Det var någon eller några som hade tagit sitt villaavslutningsfirande till Eklund-Hortans gård och några raketer flög i köksfönstret andra landade på taket.

Spår av en raket som skjutits i Harriet Eklund-Hortans köksfönster.
Bildtext Raket träffade fönstret
Bild: Privat

- Det var ganska otäckt att vakna upp när jag såg eldgnistor flyga omkring. Som tur blev det ingen eldsvåda fastän raketerna riktades mot huset på nära håll, säger Harriet Eklund-Hortans.

Hon ringde polisen som inte hade någon patrull ledig som de kunde skicka till Solf, alla var upptagna på annat håll.

En halv timme senare, när allt lugnat sig och hon hade hunnit gå och lägga sig tillbaka, ringde hennes telefon. Okänt nummer stod det på skärmen och Eklund-Hortans trodde att det var polisen som ringde upp.

- Jag hörde bara unga röster i bakgrunden och sen lade de på, samtalet varade cirka fem sekunder. Dom kommer rätt nära, så visst känns det otäckt.

Orolig för grannarna

På andra sidan vägen mittemot Eklund-Hortans hus finns radhus där det bor många äldre personer. Eklund-Hortans tänker på dem och att de också tycker att det är otäckt. Hon tycker att det verkar som om det har blivit oroligare i byn.

- Kanske ungdomarna passar på när det är till exempel påsk, midsommar eller villaavslutning, de tror kanske att det är legalt att skjuta raketer då hur som helst.

Harriet Eklund-Hortans blommor på vägen utanför huset.
Bildtext Planteringar har rivits upp
Bild: Privat

Tidigare i sommar har någon tömt Eklund-Hortans blomlådor och förra våren när hon kom hem från en resa möttes hon av krossade ägg på fönster och ytterdörren. Krossade ägg har också hennes grannar råkat ut för och Eklund-Hortans berättar om grannar vars postlådor försvunnit eller postlådor fyllda med som hon säger otrevligheter.

- Jag tror att det är ungdomar som har fått för sig att det är skoj att uppröra vuxna.

Före detta elever

För Eklund-Hortans är det inte skoj och hon tycker det är obehagligt när ofoget riktas mot henne som person och mot hennes egendom. Hon har tidigare jobbat som lärare i Solf lågstadium och hon tror att det är orsaken till att ofoget riktas mot henne.

- Kanske någon som jag tidigare har tillrättavisat i en skolsituation nu vill hämnas.

På Facebook finns en stängd grupp som heter Vuxna i Solf. Där har Eklund-Hortans berättat om skadegörelsen.

- Jag satte upp bilder på när de hade rivit upp blommor ur planteringarna och då fanns det föräldrar som tyckte att jag borde göra en polisanmälan.

Eklund-Hortans har inte tidigare polisanmält ofoget men efter villaavslutningens raketskjutande polisanmälde hon ofoget.

- Nu kände jag att jag måste blanda in polisen för att få ungdomarna att förstå att det här inte är tillåtet.

Ofoget har minskat i Österbotten

Förra veckan hade någon vandaliserat skolgården i Sundom i Vasa och bland annat förstört klätterställningen. Ungdomar bakom våg av ofog i Sundom
Mikael Appel från Österbottens polisinrättning säger att ofoget och skadegörelsen överlag har minskat i Österbotten det senaste året.

- Kanske ungdomarna hittar annat att göra och de sitter kanske sitter mera med sina telefoner och datorer nuförtiden. Är man inte ute i samhället kanske man inte har sönder lika mycket som om man sitter hemma.

Enligt Appel är upprepad skadegörelse hos privatpersoner ovanligt medan skadegörelse vid till exempel skolor och andra offentliga byggnader är vanligare.

- Om det sker skadegörelse på en privat gård eller på privat egendom ska man genast kontakta polisen.

Låg tröskel för polisanmälan

Appel kan inte ge någon gräns för när man ska göra en polisanmälan.

- Det är fritt för var och en att anmäla och sen avgör polisen om det är frågan om ett brott och om det är något som ska utredas. Tröskeln att anmäla får nog vara rätt låg.

Att situationen skulle förvärras av en polisanmälan tror inte Appel. Han rekommenderar också att man talar om ofoget med sina grannar och på byn.

- Gärningsmännen brukar vara ganska måna om att inte bli fast och de brukar bli oroliga om de hör att det går rykten. Är man bara tyst finns det kanske större risk att situationen förvärras.