Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands juniororienterare bäst i Norden

Från 2017
Uppdaterad 31.08.2017 13:06.
Programmet är inte längre tillgängligt

De finska juniororienterarna var klart bättre än sina nordiska konkurrenter i sommarens ungdoms-EM. Det blev också framgång i de äldre juniorernas VM i Tammerfors. Den finska orienteringens framtid ser ljus ut.

Vid sommarens ungdoms-EM i Slovakien blev det sex medaljer för Finland, två av varje valör. De finska 16- och 18-åriga juniorerna plockade medaljer i alla grenar.

Av de nordiska länderna var Finland klart bäst i poängstatistiken med en andra plats efter Ungern sin var bäst. Danmark som var näst bästa nordiska nation var tia i poängtabellen.

Efter några lite magrare år på seniornivå bådar juniorframgångarna gott för framtiden.

Damjuniorerna väl framme

Bägge guldmedaljerna i junior-EM kom på damsidan. 16-åringarnas stafettlag och Anu Tuomisto i 18-åringarnas sprint.

På flicksidan finns en bredd på väldigt hög nivå. Bland 18-åringarna knep Vasaorienteraren Anu Tuomisto två medaljer. Dessutom placerade sig Inka Nurminen och Lotta Eerola bland de tio främsta.

I 16-års klassen tog Ida Haapala och Elisa Mattila varsin individuell medalj. De 16-åriga damerna tog även guld i stafetten med Mattila, Melina Lahdenperä och Maria Määttänen i laget. Määttänen och Lahdenperä var båda dessutom bland de tio främsta på långdistansen.

Orienteraren Maria Määttänen intervjuas under Ungdomens Jukola i borgå 2017.
Bildtext Espoon Suuntas Maria Määttänen vann stafettguld i junior-EM i Slovakien.

En medalj bland pojkjuniorerna

På pojksidan blev det en silvermedalj på långdistansen för 16-åriga Leo Matinheikki. Trots att det var den enda medaljen för pojkarna, så blev det flera topp tio-placeringar.

Topias Arola och Touko Seppä var femma och sjua på långdistansen bland 16-åringar och Mikko Eerola femma bland 18-åringarna. Även på pojksidan var Finland bästa nordiska nation.

I junior-VM för 20-åringar som gick i Tammerfors i somras blev det ju storslam för Olli Ojanaho som knep tre guld. Det finns därmed hopp om framgång också på herrsidan i framtiden.

Orienteraren Leo Matinheikki intervjuas under Ungdomens Jukola i Borgå 2017.
Bildtext Leo Matinheikki från Tampereen Pyrintö tog Finlands enda pojkmedalj vid junior-EM i somras.

Nya länder mot toppen

Orienteringen håller på att breda ut sig allt mer. I junior-EM var 13 nationer uppe på prispallen. Bland annat Slovenien, Polen, Ungern och Spanien knep medaljer.

De mellaneuropeiska och östeuropeiska länderna börjar skörda framgångar bland juniorerna och kampen om medaljer kommer i fortsättningen att gå mellan allt fler nationer.

Jämför man Finland med de övriga deltagande länderna så är vi en toppnation bland juniorerna. Framförallt har Finland bland de yngre juniorerna en imponerande bredd.

Bra juniorverksamhet

Den finska bredden kommer från den goda juniorverksamhet som många föreningar driver. Bland annat i Tammerfors har juniorverksamheten varit effektiv.

Tampereen Pyrintö har i flera år varit framgångsrik på juniorsidan med segrar i bland annat Ungdomens Tiomila. I Ungdomens Jukola tog föreningen i år sin tredje seger i följd.

I Helsingfors och Esbo har Helsingin Suunnistajat respektive Espoon Suunta många lovande juniorer på gång. Espoon Suunta var tvåa och Helsingin Suunnistajat fyra i årets Ungdomens Jukola.

Också i många andra föreningar producerar en aktiv juniorverksamhet duktiga orienterare.

Fortsätter det goda jobbet kan Finland inom tio år ha ett stentufft garde på seniornivå i VM.

Tampereen Pyrintös stafettlag poserar efter segern i Ungdomens Jukola 2017.
Bildtext Tampereen Pyrintös segrande lag i Ungdomens Jukola i Borgå 2017. I laget löpte bland andra junior-EM-deltagarna Leo Matinheikki samt tvillingarna Lotta och Mikko Eerola.

Mera lovande juniorer på Ungdomens Jukola i Sportmagasinet onsdag kl. 19.00 Yle Teema&Fem