Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Du har väl tänkt delta i Hungerdagen?

Från 2017
kvinna lägger en slant i insamlingsbössa för hungerdagsinsamlingen
Bild: Joonas Brandt

Det är igen dags för den årliga hungerdagsinsamlingen där du kan stöda Röda korsets katastroffond. Insamlingen fick sitt namn år 1980 då Finlands Röda Kors samlade in pengar för att hjälpa offren för hungersnöd i Östafrika.

Tongåvan har varit med i hungerdagsinsamlningen sedan slutet av 60-talet och är det i år igen. Via insamlingen samlas pengar till Finlands Röda Korsets katastroffond för att kunna hjälpa bland annat flyktingar runt om i världen. Genom att stöda insamlingen kan man hjälpa FRK att hjälpa dem som drabbas av naturolyckor och konflikter, eller personer som behöver krishjälp i Finland.

De insamlade medlen är inte öronmärkta för ett specifikt mål, utan de kan användas snabbt där hjälp behövs mest.

Stöd hungerdagsinsamlingen

Ring till donationstelefon 0600 12220 (20,28 €/samtal + lna)

Skicka donations-sms: skriv SPR och skicka till 16499 (15 €).

Donera via FRK:s webbplats

Betala in en summa direkt till katastroffondens konto: IBAN: FI06 2219 1800 0680 00

Kom med som bössinsamlare - Spela upp på Arenan

Katastroffonden hjälper också i Finland

I Finland används pengarna ur katastroffonden främst för att hjälpa människor som drabbas av en olycka eller brand och som snabbt behöver förnödenheter såsom kläder och mat. De kommunala socialenheterna tar så snabbt som möjligt hand om de olycksdrabbade men i det akuta skedet hjälper FRK.

Frivilliga inom Finlands Röda Kors och en beredskapsgrupp med psykologer hjälpte till i Imatra i december 2016 då tre personer skjöts ihjäl i stadens centrum. Likaså gavs Åboborna möjlighet att prata med en beredskapsgrupp efter knivdådet på Åbo torg i medlet av augusti i år. Frivilliga gav psykiskt stöd på både kriscenter och i kristelefoner.

Flyktinghjälp, mat till hungrande, naturkatastrofhjälp

De pengar som ifjol samlades in via hungerdagsinsamlingen används till att hjälpa flyktingar som hamnat i sjönöd på Medelhavet. Röda Korset och sjöräddningsorganisationen MOAS (Migrant Offshore Aid Station) räddningsfartyg hjälpte förra året sammanlagt över 5000 människor.

Också Nordkorea har fått ta emot bidragsgivarnas stöd. Hösten 2016 svämmade floden Tumen över i Nordkorea samtidigt som landet drabbades av en kraftig tyfon. Över 70 000 människor var tvungna att lämna sina hem. Finlands Röda Kors deltog i biståndsoperationen.

I operationen byggde man 10 000 hus till offren för översvämningarna. Dessutom hjälper Finlands Röda Kors i Nordkorea genom att stöda lokal hälsovård. Finlands Röda Kors är en av de få finländska organisationer som hjälper i det isolerade Nordkorea.

Konflikten i området Mosul i Irak eskalerade i oktober 2016 när den irakiska armén med sina allierade inledde stadens frigörelse från IS. Under våren uppskattade man att till och med tio miljoner människor behövde hjälp. FRK skickade biståndsartiklar och biståndsarbetare till irakiska sjukhus för att hjälpa människor som skadades i kriget.

Kriser uppstår av olika orsaker

Kriser uppstår oftast till följd av långvarig torka eller en konflikt. Det här leder till att skördar slår fel, att boskap dör, att jobben blir färre och att människorna har ont om mat och vatten. Ditt bidrag betyder mat, vatten och hälsovård.

En av vår tids värsta humanitära katastrofer pågår just nu. Miljontals människor kämpar mot hunger i Östafrika och i Jemen. I Syrien och Irak är krigsoffer i stort behov av hjälp. Vår hjälp behövs omedelbart.

Hjälp Amals familj - Spela upp på Arenan

Vad får man med mitt bidrag?

Här är några exempel på vad som fås med pengarna:
• 4 euro: en varm filt
• 12 euro: 4 vattenkanistrar
• 17 euro: moderskapsförpackning
• 35 euro: 100 kg hirs
• 50 euro: utbildning av en frivillig för psykiskt stöd i Finland
• 90 euro: antibiotikakur mot inflammationer för 100 barn

Tusentals frivilliga med i insamlingen

De administrativa kostnaderna för hungerdagsinsamlingen är omkring 15 procent - det behövs insamlingsbössor, planscher och annat marknadsföringsmaterial. Omkring 20 000 personer ställer varje år upp som insamlare på gator, i köpcentra och på andra offentliga platser. Det är lätt att gå med som insamlare: anmäl dej via FRK:s webbplats

Insamlingen startar i Tongåvan fredagen den 1 september 2017 kl 19.20 och pågår hela månaden.
Hungerdagsinsamlingen syns i gatubilden 14-16.9.2017.

FRK har insamlingslov av Polisstyrelsens POL-2015-8798/30.11.2015. Insamlingstid 1.1.2016-31.12.2020 i hela landet, utom på Åland. Ålands landskapsregering, tillstånd nr ÅLR 2016/8243/7.11.2016. För humanitär hjälpverksamhet.

Diskussion om artikeln