Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vad är akne och vem får det?

Från 2017
Uppdaterad 03.10.2017 10:26.
närbild på aknehud med #x3makne logo
Bildtext Följ med vår aknevecka. #x3makne
Bild: © jassada wattanaungoon / Alamy Stock Photo

Vad är akne och finnar, vilka typer av akne finns det och vem kan drabbas av akne? Vi besvarar frågorna tillsammans med hudläkare Carl Kyrklund. #x3makne

De flesta av oss lider av akne i någon form under sin livstid. För många av oss kan akne dessutom ha allvarliga sociala och psykiska följder. Trots allt det här varken pratar vi eller vet vi så mycket om akne, medan vanföreställningarna frodas.

I #x3makne-artikelserien råder vi bot på tystnaden och missuppfattningarna. Tillsammans med hudläkare Carl Kyrklund reder vi ut allt du behöver veta om akne och finnar. I den här artikeln tar vi upp vad akne och finnar är, typer av akne och vem som kan drabbas av det.

- Det kan till och med vara den vanligaste hudsjukdomen i västländerna, säger hudläkare Carl Kyrklund.

Hudläkare Carl Kyrklund i ett mottagningsrum.
Bildtext Hudläkare Carl Kyrklund är van vid att behandla patienter med olika graders akne.
Bild: Carl Kyrklund.

Vad är akne?

Akne är en inflammation av talgkörtlarna som leder till utslag på huden. Det förekommer oftast där talgkörtlarna är som störst. Det vanligaste stället för akne är ansiktet, men man kan också få akne på andra kroppsdelar, vanligtvis på ryggen, bröstkorgen och halsen.

Hur uppstår då inflammationen i talgkörteln? Det finns flera mekanismer för hur en finne formas, berättar Carl Kyrklund. I korthet kan man förklara det med följande steg:

En illustration på hur en finne formas.
Bildtext En enkel illustration för hur en finne formas.
Bild: Mostphotos/Alexey Kazakov
  1. En normal talgkörtel.
  2. Talgkörtelns mynning (poren), täpps till av döda hudceller och hudfett (talgsekretion) och det bildas en öppen eller stängd komedo (svart eller vit pormask).
  3. Talgkörtelns aknebakterier (propionibakterier) börjar föröka sig. Samtidigt börjar talgkörteln producera mer hudfett.
  4. Som resultat uppstår det inflammation i talgkörteln, en finne.


Skillnaden mellan akne och finnar

Många som funderat på akne och finnar har antagligen också grubblat över skillnaden mellan begreppen akne och finnar. Och det finns en skillnad. Akne är en diagnos, alltså benämningen på hudsjukdomen som manifesterar sig genom olika typer av utslag, eller finnar.

Hudläkare Carl Kyrklund menar ändå att det är hur man upplever sina finnar som avgör om det är frågan om akne.

- Det finns faktiskt inte någon skarp gräns som man skulle ha kommit överens om när vanliga enskilda finnar blir akne. Man har märkt att vissa människor upplever sina symtom svårare än andra och det korrelerar inte med hur objektivt mycket finnar man har. Jag skulle tala om akne om patienten lider av finnarna. Om det börjar bli ett problem så då är det akne.

Olika typer av akne

Det finns olika svårighetsgrader och typer av akne. Svårighetsgraden beror på om aknen är inflammatorisk eller icke-inflammatorisk och hur djupt i hudvävnaderna den sitter. Svårighetsgraderna kan indelas på följande sätt.

Komedoakne
Den lindrigaste formen av akne. En ytlig form av akne som är för det mesta icke-inflammatorisk. Utslagen är svarta och vita pormaskar och vid inflammation upphöjda röda prickar som kan vara varfyllda - de röda prickarna vi brukar kalla för finnar. Ärrbildning vid den här typen av akne är ovanligt. Akne brukar i regel börja med just den här typen av akne.

Papulopustulös akne
En djupare, inflammatorisk form av akne. Utslagen består för det mesta av papler, det vill säga smärtsamma röda upphöjda prickar, och pustler, alltså varfyllda blåsaktiga upphöjningar. Ärrbildning är möjlig.

Nodular- och cystisk akne
De svåraste formerna av inflammatorisk akne. Förekommer ofta samtidigt. Utslagen består av alla de ovanstående typerna av akne. Dessutom får man djupa, inflammerade och varfyllda cystor, det vill säga böldaktiga upphöjningar - och noduli, knölar som sitter djupt i hudvävnaderna. En särskilt smärtsam form av akne som kan leda till ärrbildning.

Ibland kan man också stöta på latinska benämningar. En man hör rätt ofta är acne vulgaris, det vill säga den vanligaste formen av akne.

- Acne vulgaris är egentligen bara olika sorters finnar som jag beskrivit. Men det finns också specialformer av akne som inte är acne vulgaris. De är ändå ganska sällsynta. Sådana är exempelvis acne conglobata (en väldigt svår form av akne) och acne infantilis (akne hos små barn).

Det finns många sätt att gruppera och namnge olika typer av akne beroende på aknens egenskaper, vilket gör att det ibland kan vara svårt att förstå skillnaden. Det gäller ändå att hålla huvudet kallt och fråga sin läkare om man är osäker.

Också vuxna får akne

Närmare 90 procent drabbas av akne i tonåren. För ungefär hälften fortsätter aknen in i vuxenåldern. Dessutom kan akne också uppstå helt plötsligt hos vuxna. I vissa få fall kan akne också drabba små barn.

- Vanligtvis börjar aknen i ung ålder så där efter att man fyllt 8 år och varar upp till ungefär 20 års-ålder. Det beror på från person till person i vilket skede det börjar.

Aknen uppstår ofta först på t-området, det vill säga pannan, näsan och hakan. Carl Kyrklund menar ändå att var aknen förekommer och hur den ser ut beror på åldern.

Illustration på ett ansikte med t-området markerat.
Bildtext T-området.
Bild: Von Drzoom - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0

- Med åldern uppstår akne också på ryggen och på bröstet. I vuxenålder brukar man ha akne på halsen och hakan. Det är ganska vanligt vid 20- eller 30-års ålder att aknen är inte längre i pannan utan istället vid hakan.

Skillnaderna har inte bara att göra med ålder, utan också med kön. Män brukar få svårare akne i tonåren, medan kvinnorna drabbas oftare av vuxenakne.

- De allra svåraste aknefallen är nog hos tonåriga pojkar. Kvinnor i sin tur brukar få problem efter tonåren. När man är vuxen så är det nog mera kvinnor som har vuxenakne.

De vanligaste typerna av akne både i tonåren och i vuxenålder är ändå samma, papulopostulös akne och komedoakne.

Utöver tonårs- och vuxenakne finns det den redan nämnda infantila aknen, det vill säga akne hos små barn.

- I sällsynta fall kan man få akne också före 8-års ålder. Om man får väldigt mycket finnar före det måste man gå till läkaren för att kontrollera att man inte har något sådant problem som gör att man utsöndrar manliga könshormoner i för tidig ålder. Det är ändå jätteovanligt.

Budskapet här är ändå det att akne kan drabba vem som helst, när som helst - trots att det är vanligast i tonåren.

- I princip så kan man få akne i nästan vilken ålder som helst, konstaterar Carl Kyrklund.

Akne och finnar orsakas av flera olika saker. Läs här om vilka de är. Information om olika behandlingar hittar du här.

Du hittar allt innehåll på x3m.yle.fi och på hashtaggen #x3makne på Instagram och Facebook.

Källor:
Intervju med Carl Kyrklund, specialistläkare i hudsjukdomar och allergologi
Duodecim terveyskirjasto
Hudguiden
Läkemedelsverket
Danderm atlas of dermatology

Hurdana erfarenheter av akne har du? Lämna gärna en kommentar eller skriv till oss på malena.holmstrom@yle.fi eller claudia.rybin@yle.fi.

De medicinska råden i denna artikel är riktgivande och ersätter inte ett läkarbesök. Är du orolig för din hälsa ska du alltid kontakta hälsovården.

Diskussion om artikeln