Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vad orsakar akne?

Från 2017
Uppdaterad 02.10.2017 11:56.
Närbild på finne med frågetecken och #x3makne logo.
Bildtext Vad orsakar akne?
Bild: © Tatyana Nikitina / Alamy Stock Photo

Får man finnar av att äta för mycket choklad? Är det dålig hygien som orsakar akne? Vilken roll spelar preventivmedel? Vi reder ut vad som orsakar och påverkar akne tillsammans med hudläkare Carl Kyrklund. #x3makne

Det finns många vanföreställningar och myter om vad som orsakar akne och finnar. Vilka är orsakerna egentligen och vilken roll spelar bland annat ärftligheten, omgivningen och kosten? Vi besvarar frågorna tillsammans med hudläkare Carl Kyrklund.

Hormoner spelar huvudrollen

Akne är väldigt ofta en hormonell sjukdom. Det innebär förändringar i kroppens hormonbalans som gör att kroppen utsöndrar för mycket manliga könshormoner, så kallade androgener.

Just de stora förändringarna i hormonerna i tonåren gör att akne är vanligast då. Också utslag vid olika skeden av menstruationscykeln beror på förändringar i hormonbalansen. Men hormonerna spelar inte bara in i tonårsakne eller vid mensfinnar.

- Man antar nog att vuxenakne är ganska starkt hormonellt, säger Carl Kyrklund.

Hudläkare Carl Kyrklund i ett mottagningsrum.
Bildtext Hudläkare Carl Kyrklund.
Bild: Carl Kyrklund.

En av de mer omtvistade orsakerna för hormonell vuxenakne hos kvinnor är p-piller. De är ett tveeggat svärd. Å ena sidan hjälper vissa p-piller mot akne genom att motverka de manliga könshormonerna, å andra sidan kan de orsaka akne då man slutar ta dem.

- Det är ganska vanligt att man hör sådant: “Sen när man slutar använda p-piller så får man akne.”

p-piller närbild
Bildtext P-piller kan både orsaka och bota akne.
Bild: Areeya Yodplob / Alamy

Du kan läsa mer om balansgången med p-piller och akne här.

- Så kan det förstås finnas andra faktorer som påverkar hormonerna, konstaterar Carl Kyrklund.

Det går inte att dra alla under samma kam när det gäller hormonell akne. Vad som påverkar hormonerna varierar beroende på kön och andra omständigheter, och måste därför alltid utredas individuellt tillsammans med läkaren.

Trots att hormonerna är en av de viktigaste orsakerna för akne är all akne ändå inte nödvändigtvis uteslutande hormonell.

- Akne är en multifaktoriell sjukdom. Det innebär att det finns flera orsaker som gör att man får akne, berättar Carl Kyrklund.

En sådan orsak är särskilt ärftlighet, men också omgivningen kan spela en roll.

Andra saker som påverkar aknen

Ärftlighet och ålder

Om någon i släkten har haft svår akne ökar det risken för att man själv utvecklar akne. Också det i vilken ålder man själv får akne spelar en roll.

- Om aknen börjar vid rätt ung ålder kan det vara en riskfaktor för akne under senare år, säger Carl Kyrklund.

Omgivning

Ett varmt och fuktigt klimat hör till de faktorer i vår omgivning som kan ha en negativ inverkan på akne. Trots att UV-strålningen från solen anses vara skadligt för huden, kan det ha en tillfällig positiv inverkan på akne. Ljusbehandling har ändå ingen långtidsverkan på aknen. På längre sikt kan solen till och med göra aknen värre.

- Vi hudläkare brukar ju förstås inte rekommendera att människor solar, men sol hjälper nog mot akne. Den är lite anti-inflammatorisk och påverkar huden på några olika sätt så att aknen brukar bli lite bättre under sommaren, säger Carl Kyrklund.

Hygien

Krämer och andra hopkok som vi smörjer in oss med kan potentiellt förvärra aknen om de är komedogena, alltså täpper till porerna. Sådana produkter innehåller exempelvis mineralolja.

kräm och schampo burkar
Bildtext Hygien och akne har lite att göra med varandra. Vissa produkter kan ändå göra aknen värre.
Bild: Rightdisc / Alamy

Myten om att dålig hygien skulle orsaka akne kan vi ändå slopa direkt. Hygien har ingenting att göra med orsakerna för akne. Både dålig hygien och för mycket tvättande och skrubbande kan ändå göra existerande akne värre.

Stress

Också stress kan möjligtvis påverka aknen negativt. Stress kan öka på kroppens produktion av hormonet kortisol, vilket i sin tur kan ha en negativ inverkan på akne. Forskningen här är ändå inte vattentät.

- Det finns nog inga solida forskningar om det, men jag skulle säga att det är sannolikt att det har med stress att göra, säger Carl Kyrklund.

Hudtyp

Torr hud, oljig hud, tunn hud - också hudtypen påverkar hur aknen ser ut och om det bildas ärr. Aknen beter sig annorlunda också beroende på hudfärg. Akne på mörk hy kan exempelvis leda till mer hyperpigmentering, det vill säga mörka fläckar på huden.

- Det kan ta länge för den här typen av hyperpigmentering att försvinna trots att aknen är redan borta. Men det går nog bort med tiden.

Carl Kyrklund menar ändå att det bästa sättet att få bort fläckarna är att förhindra dem genom att sätta stopp för aknen i tidigt skede.

Kost

Kostens roll i akne är ett omdebatterat ämne. Trots att sambandet kräver mer forskning, kryllar nätet av erfarenheter där en förändring i matvanorna hjälpt råda bot på aknen. Carl Kyrklund menar att det i dagens läge har gjorts en del nya studier som visar att man nog kan påverka aknen till en viss grad genom det man äter.

- Gällande kost så vet vi att akne inte förekommer hos naturfolk som äter helt naturlig mat, så kosten anses nog spela någon sorts roll i akne.

Men sist och slutligen har också kostens roll i akne att göra med hormoner.

- Man antar att kosten påverkar hormonerna.

Det finns särskilt två faktorer i kosten som man har undersökt, menar Carl Kyrklund. Den första är mjölk.

- Det gäller främst människor som konsumerar stora, överdrivna mängder mjölk. I mjölk finns det tillväxthormoner och man antar att de här hormonerna kan göra aknen svårare.

Samma logik gäller proteintillskott gjorda av mjölkprotein.

- Det finns några studier om proteintillskott och akne. En sådan är en brasiliansk studie med trettio personer som fick mjölkproteintillskott för dess anabola effekter och alla fick akne i slutet av studien.

Sambandet mellan själva träningen och akne har inte forskats i tillräckligt.

En bild på gymgrejer och proteinpulver.
Bildtext Om proteintillskottet innehåller mjölkprotein kan det bidra till akne.
Bild: Dejan Lecic / Alamy

Den andra faktorn som studerats är hur matens kolhydrater påverkar blodsockret, det vill säga matens glykemiskt index.

Snabba kolhydrater (högt GI) höjer blodsockerhalten snabbt och mycket, medan långsamma kolhydrater (lågt GI höjer blodsockerhalten betydligt långsammare och mindre.

- Om man äter mycket av väldigt snabba kolhydrater kan det påverka hormonet insulin som i sin tur kan påverka akne, säger Carl Kyrklund.

I praktiken innebär det alla matvaror som innehåller mycket socker såsom läsk, saft, godis och bakelser, men också matvaror såsom bröd, potatis, ris och pasta. Hit kan man också räkna med den mytomspunna chokladen beroende på hur mycket socker plattan innehåller. Men myten om att det skulle vara just choklad som orsakar finnar har inte kunnat bekräftas. Du kan läsa mer GI här.

lösgodis närbild
Bildtext Lösgodis har ett högt glykemiskt index.
Bild: © 2011 Oliver Hoffmann

Det lönar sig att minnas att forskningen om sambandet mellan kost och akne är i ett rätt tidigt skede och det finns inga absoluta svar. Det behövs helt enkelt mer forskning.

Här ovan har vi listat en del av de vanligaste sakerna som kan orsaka och påverka akne. Vi har inte behandlat mediciner som kan ha en inverkan på akne såsom kortison via munnen, eller underliggande sjukdomar som kan leda till akne, till exempel polycystiskt ovariesyndrom hos kvinnor. Har du misstankar om en medicin eller sjukdom ska du alltid vända dig till en läkare.

Källor:
Intervju med Carl Kyrklund, specialistläkare i hudsjukdomar och allergologi
Duodecim terveyskirjasto
Hudguiden
Läkemedelsverket

I #x3makne-artikelserien råder vi bot på tystnaden och missuppfattningarna kring akne tillsammans med hudläkare Carl Kyrklund. Vad är akne och vem får det? Det kan du läsa här. Här om aknens psykiska konsekvenser och här om olika behandlingssätt.

Du hittar allt innehåll på x3m.yle.fi och på hashtaggen #x3makne på Instagram och Facebook.

Hur fick du akne? Berätta i kommentarsfältet eller mejla oss på malena.holmstrom@yle.fi eller claudia.rybin@yle.fi

De medicinska råden i denna artikel är riktgivande och ersätter inte ett läkarbesök. Är du orolig för din hälsa ska du alltid kontakta hälsovården.

Diskussion om artikeln