Hoppa till huvudinnehåll

X3M

P-piller kan både stoppa och utlösa akne

Från 2017
Uppdaterad 02.10.2017 11:54.
P-piller mot aknehud bakgrund med #x3makne logo
Bildtext P-piller och akne hänger ihop.
Bild: © jassada wattanaungoon / Alamy Stock Photo

P-piller används ofta för att sköta akne hos kvinnor. Men kan p-piller också orsaka akne? Det reder vi ut tillsammans med hudläkare Carl Kyrklund. #x3makne

Kvinnor har en viss fördel när de gäller vård av hormonell akne. P-piller. Vissa sorters p-piller har visat sig vara ett effektivt sätt att sätta stopp för hormonell akne. Dessa p-piller motverkar androgenerna i kroppen, det vill säga överflöden av de manliga könshormonerna som är ofta orsaken till akne.

P-piller har dessutom en del fördelar i jämförelse med andra metoder. Till exempel torkar de inte ut huden och man kan använda dem i långa perioder. Du kan läsa mer om olika vårdalternativ för akne här.

I Finland säljs sådana p-piller under namnet Diane nova och Cypretyl. Och man behöver inte vara sexuellt aktiv för att få ett recept.

- Hudläkare använder dessa p-piller till och med enbart för akne - även om personen inte har behov av preventivmedel så kan vi fortfarande använda exempelvis Cypretyl, berättar Carl Kyrklund.

Hudläkare Carl Kyrklund i ett mottagningsrum.
Bildtext I Finland är läkarna vana vid att sköta hormonell akne hos kvinnor med p-piller.
Bild: Carl Kyrklund.

Ett tveeggat svärd?

Du har kanske hört din kompis berätta om hur hon plötsligt fick finnar efter att hon slutat äta p-piller. Eller har du kanske råkat ut för det själv.

- Det är ganska vanligt att man hör sådant. "Sen när man slutar använda p-piller så får man akne".

Men stämmer det? Användning av p-piller för vård av akne är faktiskt ett tveeggat svärd.

- Om man slutar använda p-piller kan aknen bli värre, fastslår Carl Kyrklund.

Det beror på att antiandrogen-effekten försvinner när man slutar äta pillren. Att sköta aknen med p-piller kokar ner till en balansgång. Carl Kyrklund tycker att man måste väga fördelarna mot nackdelarna.

- Den naturliga prognosen för akne är ju att akne går bort vid en viss ålder.

Det ideala scenariot är att man börjar äta p-piller då man har akne och slutar äta dem då man växt ur sin akne. Och så får man hoppas på att man slipper någon större rubbning i hormonbalansen.

- Det finns patienter som börjar med p-piller när de är kanske 16 år och använder dem i några år tills deras akneålder är förbi. Så det finns nog patienter som får bra resultat med p-piller.

Blir det bättre?

Säg att man har ätit p-piller i flera år och får akne genast när man slutar med p-pillren. Kan hormonbalansen återställas så att också aknen försvinner?

- Efter en tid slocknar aknen vanligtvis. Det kan ändå ta en längre tid för aknen att sluta vara ett besvär. Det håller ändå inte på för evigt, säger Carl Kyrklund.

P-piller och andra nackdelar

Du har kanske hängt med i nyhetsrapporteringen och debatten under de senaste åren om p-pillrens möjliga faror. I korthet handlar oron om farliga biverkningar, främst blodproppar.

Hur förhåller sig läkarna i Finland till användningen av p-piller för akne med tanke på det här?

- De används nog i Finland. Man ska använda det rätt med rätta patienter. Man måste förstås se till att det inte finns risk för blodproppar eller andra kontraindikationer, men de används nog. Det är ganska vanligt att använda Cypretyl eller Diane nova för akne.

Vad har du för erfarenheter av p-piller och akne? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

I #x3makne-artikelserien råder vi bot på tystnaden och missuppfattningarna kring akne tillsammans med hudläkare Carl Kyrklund. Läs om vad akne är och vem som får det, om vad som orsakar akne och om de olika behandlingssätten.

Du hittar allt innehåll på x3m.yle.fi och på hashtaggen #x3makne på Instagram och Facebook.

Vilka är dina erfarenheter av p-piller och akne? Dela gärna med dig i kommentarsfältet eller mejla oss på malena.holmstrom@yle.fi eller claudia.rybin@yle.fi

De medicinska råden i denna artikel är riktgivande och ersätter inte ett läkarbesök. Är du orolig för din hälsa ska du alltid kontakta hälsovården.

Diskussion om artikeln