Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Slaget om skarven: Svårt nå konsensus om åtgärder

Från 2017
Slaget efter tolv - dagens debatt: Skarven - dödens eller livets fågel? - Spela upp på Arenan

Skärgårdsbor och fiskare har med växande frustration tvingats följa skarvens framfart. Varför har myndigheterna inte velat ta i det här problemet? Det frågade vi i onsdagens Slaget efter 12 som sände direkt från skarvkolonin Juckasgrynnan utanför Vasa.

Skarvstammen har vuxit kraftigt de senaste åren men ute i skärgården är upplevelsen att åtgärderna för att begränsa skarvstammen har varit otillräckliga.

- Vi har fått tillstånd att olja ägg men det är många begränsningar på de här loven som gör dem mindre effektiva. Man tillämpar fågeldirektivet strängare än i våra grannländer, säger projektchef Marina Nyqvist på Österbottens fiskarförbund.

Olika förvaltningskultur

- Det är en bra fråga varför tillämpningen är så strikt. Finland och Sverige är ändå två skilda länder med olika förvaltningsmodeller och annan förvaltningskultur, säger Vincent Westberg, specialplanerare på Närings- trafik och miljöcentralen i Södra Österbotten.

Till exempel är länsstyrelsen och regionerna mer självständiga i Sverige medan man i Finland är mer centralstyrda.

- Men det betyder också att tillämpningen är olika på olika håll i Sverige, säger Westberg.

Upphängda skarvar politisk protest

En reaktion på myndigheternas upplevda flathet är att skarvens häckning har störts på många håll och det rapporteras också om direkt tjuvjakt. Det senare manifesteras till exempel i de två döda skarvar som har hängts upp i vägskyltar i Österbotten den här sensommaren.

- Det är oerhört synd att lagen inte respekteras, säger Bernt Nordman, verksamhetsledare för Natur & Miljö.

- Delvis har folk nog eggats upp av den svartmålningskampanj som pågår, säger Nordman.

Marina Nyqvist ser de upphämngda skarvarna som en politisk protest.

- Det visar att lokalbefolkningen är missnöjd med hur statsmakten sköter den här saken, säger Nyqvist.

Svårt nå konsensus

För tillfället lägger den regionala skarvarbetsgruppen i Österbotten sista handen vid en handlingsplan för skarvproblemet i regionen. Meningen är att åstadkomma ett dokument som alla parter kan skriva under.

Nu har ändå Natur & Miljö (Bernt Nordman) lämnat skarvarbetsgruppens skrivgrupp som är det organ som skriver handlingsplanen.

- Ett dokument som vi inte kan påverka är ointressant för oss. Hittills har vi jobbat enligt konsensusprincipen - att vi hittar den minsta gemensamma nämnaren. Jag hoppas vi kan komma tillbaka till den principen, säger Nordman.

Inom den här gruppen har åsikterna varit väldigt delade.

- Alla har kompromissat och vi är faktiskt rätt nära varandra, säger Vincent Westberg.

Huvudsyftet med handlingsplanen är att minska risken för besvär.

- Men vi kan ju inte heller gå med på åtgärder som saknar effekt, säger Marina Nyqvist.

I Slaget efter tolv diskuterade Marina Nyqvist, Vincent Westberg och Bernt Nordman. Debatten fördes på skarvskäret Juckasgrynnan i Södra stadsfjärden i Vasa. Programmet streamades på svenska.yle.fi och kan nu ses på Arenan.

Diskussion om artikeln