Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hjorten har kommit för att stanna i stan

Från 2017
Uppdaterad 31.08.2017 16:29.
Rådjur på gård.
Bildtext Hjortdjur blir allt vanligare i trädgården.
Bild: All Over Press

På fredag den 1 september inleds rådjursjakten och hjortjakten utan hund. Avskjutningen är det effektivaste sättet att begränsa klövdjursstammarna, men i sydvästra Finland får vi ändå vänja oss vid att hjortdjuren flyttar allt närmare bebyggelsen.

- De senaste åren har vi sett en dramatisk ökning i hjortstammen, säger viltplanerare Jörgen Hermansson vid Finlands Viltcentral i Egentliga Finland. Orsaken är de milda vintrarna, att det finns gott om mat och att hjortdjuren är väldigt produktiva.

- Det är alltså en perfekt livsmiljö för dem här.

I Egentliga Finland sköt jägarna i fjol mer än 2 000 älgar och mer än 10 000 vitsvanshjortar och rådjur. Dessutom dödades många rådjur i trafiken.

Trots det kan man allt oftare se hjortdjur allt längre in i centrum av städerna.

- I fjol sköts 600 rådjur i det egentliga Pargas, säger Hermansson. Många trädgårdsägare har fått besök, och vi uppmanar dem att ta kontakt med jägarna nu då höstens jakt börjar.

Ändå kan det vara svårt att göra väldigt mycket med jakt, eftersom man i tätbebyggelse måste vara mycket noggrann med säkerhetsavstånd och med att inga andra rör sig i området.

Ersättningar för näringsidkare

Från statens sida görs det flera andra saker för att minska på skadorna som hjortdjuren förorsakar.

För de pengar som staten får in från älgjaktslicenserna betalas dels ersättningar för älgskador, dels görs man ett förebyggande arbete.

- Men ersättningarna betalas bara ut till skogsägare och till kommersiella odlare, förklarar Hermansson. Här faller ju hobbyodlare och trädgårdsodlare utanför. Har man bekymmer och vill skydda sig, så får man stå för den kostnaden själv.

Många knep har prövats

I det förebyggande arbetet använder Viltcentralen bland annat elstängsel, metallnätstängsel och gula band.

- Stängsel i hemträdgården kan upplevas som fula, men för många är det en lösning för framtiden, för vi kommer att ha starka stammar av mindre klövvilt.

Andra knep i hemträdgården är hönsnät och cd-skivor, eller att plantera lökar till sådana växter som rådjuren inte tycker om.

Lukter sprejas på växtligheten

Man har också provat med olika illaluktande medel som sätts på växtligheten, till exempel med hjorthornsolja. Enligt Hermansson var det effektivt, men det förbjöds eftersom det var cancerframkallande.

Ett nyare ämne innehåller fårfett, eller egentligen fettet från fårs njurar, vilket sprutas på trädtoppar på hösten innan snön kommer.

Jörgen Hermansson läser på etiketten vad rådjursmedlet Trico innehåller - fårfett.
Bildtext Jörgen Hermansson läser på etiketten vad rådjursmedlet Trico innehåller - fårfett.
Bild: Yle/Linus Hoffman

- Trico utvecklades för att skydda skogsplantor, och där har det varit effektivt. Det smakar illa för älgarna, så de bryter inte av toppen, förklarar Hermansson. Älgskador på skog är de största skadorna som hjortdjuren gör.

En liknande produkt kan användas också i trädgårdar på prydnadsväxter.

Scary Man - en modern fågelskrämma

På en del håll har man också skaffat en Scary Man, en apparat med en uppblåsbar ballonggubbe.

- Den består av en panel med ett aggregat, en fläkt, siren och blinkrar. Med jämna mellanrum sätts fläkten på så att gubben blåses upp, och då fläkten stängs av sjunker gubben ihop igen.

Det är meningen att fågelskrämman ska skrämma bort djuren, men utan att de vänjer sig vid en stillstående fågelskrämma.

Hjälper det att fånga in rådjur?

Jörgen Hermansson känner till att man i Mariehamn och i Stockholm har fångat in rådjur och hjortar som blivit alltför vana vid människor.

- Vi har fört sådana diskussioner också i Pargas, där det funnits rådjur i folks trädgårdar bland annat i Finby, Tennby och i Centralparken.

- Men vi vet inte hur effektivt det är, för fastän man flyttar en närgången familj, så kan det snart komma en ny.

Hjortjakten börjar en månad tidigare

På fredag börjar rådjursjakten och hjortjakten, och bland annat Suomen Motoristit, intresseorganisationen för Finlands motorcyklister, glädjer sig över att hjortjakten har tidigarelagts i år.

Hjortdjuren rör sig mest i september-december, och man hoppas att det skulle skjutas mycket djur i början av hösten, så att det skulle ske färre viltdjursolyckor i trafiken.

- Det görs många saker, konstaterar Hermansson. Men trots att vi säkert kan balansera nivån, så kommer vi att ha stora mängder av mindre klövvilt i framtiden. Det är jag övertygad om.

Diskussion om artikeln