Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Maj Lind-finalist: Nu får jag njuta!

Från 2017
Hannu Alasaarela alkueräsuorituksessaan Maj Lind -pianokilpailussa.
Bild: Heikki Tuuli

Det är dags för finalen i den fjärde internationella Maj Lind-pianotävlingen i Helsingfors. Det handlar om den mest betydande pianotävlingen i Finland, och den röner också stort intresse utomlands. 37 unga pianister från 15 länder fanns med på startstrecket i årets tävling - av dem är sex med i finalen, som spelas på onsdag och torsdag i Musikhuset.

Av de sex finländare som fanns med i starten återstår nu bara Hannu Alasaarela.

- Jag ser verkligen fram emot finalen. Nu finns ingenting att vara rädd för, nu får jag bara njuta!

"Att tävla är som en arbetsintervju"

Alasaarela har deltagit i en del pianotävlingar tidigare, och med framgång.

Bland annat vann han Leevi Madetoja-tävlingen i Uleåborg år 2012 och var en av finalisterna i Sibelius-Akademins Helmi Visa-tävling 2015.

Tidigare i år fick han ett hederspris i pianotävlingen i Tammerfors.

- Att delta i en tävling är ett väldigt bra mål och sporrar till övning, men egentligen är det ganska otrevligt att tävla, säger Alasaarela.

- Det kan snarast liknas vid en arbetsintervju. Det finns alla möjliga rädslor för att göra fel och man kan drabbas av scenskräck. Nu har jag ändå lyckats klara av de här tankarna och det känns bra.

Några speciella knep för att klara av stressen och pressen har Alasaarela inte.

- Det är bara att genomlida det och hoppas på att lidandet leder till nånting gott. Den här gången har jag lyckats ganska bra.

International Maj Lind Piano Competition
Bild: Sandra Saulo/Yle

Finalvalet utvecklar svagare sidor

Det har varit en lång väg fram till finalen. Inledningsvis framförde alla deltagare ett omkring 45 minuter långt program, med allt från Bachs preludier och fugor via wienklassicism och etyder till ett verk komponerat efter 1965.

Därefter gallrades 14 pianister vidare till nästa omgång, som bland annat bestod av ett beställningsverk av Kaija Saariaho, verk av Sibelius och valfria verk.

Sex finalister plockades sedan ut till den tudelade finalen. I den första omgången som gällde kammarmusik fick finalisterna framföra en valfri pianokvintett med en stråkkvartett.

Alasaarela hade valt att spela Schumanns pianokvintett.

Den sista delen i tävlingen är orkesterfinalen där Alasaarela har valt att spela Prokofjevs pianokonsert nr 2. Musiken är rätt ny för honom, han hade inte spelat Prokofjev tidigare. Att han ändå ursprungligen valde just Prokofjev var att han ville utveckla sina svagare sidor.

- Här behövs en stor och bred klang. Jag har fått öva mycket, stycket innehåller en viss ironi och humor, men samtidigt ett väldigt dystert uttryck. Nu har jag ändå blivit väldigt förtjust i verket.

Sina starka sidor som pianist anser Alasaarela att ligger i just uttrycket.

- Det är väl någon slags kreativitet i tolkningen,och vilka tankar jag plockar fram ur musiken.

Hannu Alasaarela spelar i kammarmusikfinalen i Maj Lind-tävlingen 2017
Bild: Copyright Heikki Tuuli 2017

Tävlingstankarna är borta - nu är det bara att njuta

Finalen spelas i Musikhuset i Helsingfors på onsdag och torsdag, då de sex finalisterna - tre per kväll - spelar en valfri pianokonsert med Helsingfors stadsorkester under ledning av Anna-Maria Helsing.

Alasaarela är den första som sätter sig vid flygeln på onsdag kväll.

De övriga finalisterna på onsdag är Jun Bouterey-Ishido från Nya Zeeland och So Hyang In från Sydkorea. På torsdag spelar Jiyoung Kim (Sydkorea), Mackenzie Melemed (USA) och Hyo-Eun Park (Sydkorea).

Hur det kommer att gå vill Alasaarela inte ens försöka gissa.

- Till all lycka är det inte mitt problem! Jag är bara glad över att slutgiltigt ha kunnat lämna alla tävlingstankar bakom mig. Nu när jag har kommit så här långt så kan jag faktiskt bara njuta.

Resultatet i Maj Lind-tävlingen tillkännages på torsdag kväll ca kl. 22.

Diskussion om artikeln