Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-debuterade i Winnipeg under Selännes tid – avslutar karriären efter 21 säsonger i samma organisation

Från 2017
Uppdaterad 30.08.2017 18:36.
Shane Doan tackar hemmapubliken i Arizona.
Bildtext Shane Doan tackade hemmapubliken i Arizona i april.
Bild: Kevin Abele/Icon Sportswire/All Over Press

Ishockeyspelaren Shane Doan meddelar att han har spelat klart. Efter att i juni ha fått nobben av Arizona förhandlade Doan med andra klubbar. Förhandlingarna ledde ändå inte till något nytt NHL-kontrakt.

Doan draftades av Winnipeg Jets som sjunde spelare sommaren 1995 och NHL-debuterade samma höst.

I samma lag spelade då finländarna Teppo Numminen och Teemu Selänne.

I februari 1996 flyttade Selänne till Anaheim och några månader senare fick även Doan packa väskorna då Winnipeg Jets flyttades söderut och först förvandlades till Phoenix Coyotes. 18 år senare byttes namnet Phoenix ut mot Arizona.

Klubben ville inte förlänga

Att det inte skulle bli någon fortsättning i Arizona stod klart redan före midsommar. Då meddelade klubbledningen att 40-åringen inte ingår i framtidsplanerna, en nyhet som väckte uppmärksamhet på många håll.

– Efter mycket övervägande har vi valt att inte erbjuda Doan ett kontrakt. Tiden är mogen för oss att gå vidare och fokusera på vår unga, talangfulla grupp spelare och på vår mycket ljusa framtid, skrev klubben då i ett pressmeddelande.

Doan hade varit Arizona trogen under hela karriären trots att laget endast tog sig till slutspel tre gånger efter säsongen 2001–2002.

Arizona-legendarens agent Terry Bross meddelade i somras att flera klubbar var intresserade av Doan. Att det inte ledde till något kontrakt stod klart på onsdagen då kanadensaren meddelade att han ställer skridskorna på hyllan.

I NHL och Coyotes organisation blev det 402+570=972 poäng på 1540 matcher, vilket är klubbrekord i samtliga fyra kategorier.

– Jag kunde inte föreställa mig att jag skulle hamna i Arizona i 21 år, bilda familj och kalla det här stället för hemma, sade Doan, som är på plats 14 i antalet spelade NHL-matcher, enligt NHL:s webbplats.

– Det här är ett av mina svåraste beslut.

Doan är en av nio NHL-spelare har spelat minst 21 säsonger i samma organisation och blev den sista aktiva spelaren som hade spelat för den första upplagan av Winnipeg Jets (1979–1996).

Diskussion om artikeln