Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Tiia och Jouni Forsström: Äkta par och sexarbetare

Från 2017
Uppdaterad 04.09.2017 08:45.
Tiia och Jouni Forsström
Bildtext Tiia och Jouni Forsström gör vad de kan bäst.
Bild: Yle/Parad Media Oy

I en allmänt stigmatiserad bransch har paret Tiia och Jouni Forsström funnit sitt drömyrke. I deras hem kan kunden leva ut sin sexualitet och också tala ut om sina sexbekymmer.

Tiia och Jouni Forsström bor och arbetar i sitt hem i Esbo. För några år beslöt de sig för att prova på sexarbete, något som de visade sig vara mycket bra på.

Hur paret hamnade där är närmast ett resultat av en process att hitta sig själv och sin sexualitet.

Jouni Forsström var den som sedan tidigare hade mest erfarenhet av att ge och ta emot sexuella upplevelser. Hans expartner var en professionell domina, vilket också förklarar tillgången till faciliteter och redskap.

Men det var frun Tiia Forsström som tog initiativet till att paret skulle ta steget ut som sexarbetare.

Sökandet efter sexualiteten

Nu i efterhand tycker Tiia Forsström att rollen som sexarbetare är en naturlig fortsättning på hennes karriär, en utveckling som samtidigt skulle varit svår att se då hon var ung.

Frågor kring sexualitet var ingen ny grej för henne. Hon var redan tidigt engagerad i sådana frågor i samband med ordörandeskapet i organisationer som Seta och Regnbågsfamiljerna rf.

Hon behandlade också sexualitet i en prisbelönt avhandling pro gradu och skrev fackböcker om sexualitet och sexualupplysning.

Därtill har hon tagit upp frågorna inom politiken, bland annat som ledamot i stadsfullmäktige och som Suvi-Anne Siimes specialmedarbetare i riksdagen.

Idag sitter hon som ordförande i Sexpo-stiftelsen.

Trots det professionella och offentliga engagemanget, kände Tiia Forsström ändå att hon inte hade koll på sin egen sexualitet.

– Min berättelse är väl ganska typisk för en kvinna. Förhållandet till min kropp var komplext och den egna sexualiteten kändes besvärlig. Jag gick en snårig väg, berättar hon.

Kring 40-års åldern träffade hon Jouni Forsström, en person med vem hon äntligen kände att hennes sexualitet var okej. Hon beskriver sig som mycket sexuell, precis som han.

– Med honom fick jag vara den jag är och vi kunde prata om allt.

Kan vi erbjuda det här åt andra?

Jouni Forsström hade som sagt tidigare erfarenhet olika former av sex, bland annat swinging och partnerbyte. Vid tillfällen då han och Tiia Forsström hade en annan med i akten, förstod han att också den tredje personen fick en fin upplevelse.

Är det här något vi kunde börja erbjuda andra, frågade sig paret. De visste att de var bra på vad de gör, och kunde kanske också tjäna pengar på det.

Sagt och gjort. Tiia och Jouni Forsström steg ut i offentligheten som sexarbetare, med mottagning i sitt hem.

Ett tillfälle att få leva ut sin sexualitet

Parets anhöriga vara förvånansvärt oberörda över beslutet. De var mest nyfikna och positivt inställda.

Tiia Forsströms närmaste anhöriga, hennes mamma, hennes tre nästan vuxna barn och närmaste vänner, ville mest försäkra sig om att hon inte utsätts för fara.

Tiia och Jouni Forsströms hem är inget öppet hus. Det går inte bara att ringa på dörrklockan och stiga in. De och kunden kommer på förhand överens om besöket och dess innehåll.

Till saken hör också att de gör endast sådant som de själva tycker om.

Ofta är de båda involverade med kunderna, eller så är Jouni Forsström åtminstone någonstans i huset om hon är ensam med en kund. Några hotfulla situationer har de inte upplevt.

Till tjänsterna de erbjuder hör bland annat olika BDSM-sessioner, rollekar, sensuella massager, men också diskussioner och rådgivning, något som Tiia Forsström också har kompetens för.

– Det är inte bara så att kunden kommer och lättar på trycket. Vi kan också ha långa och djupa samtal med kunden om sexualitet, berättar Tiia Forsström.

Den är svårt att hitta gemensamma nämnare för deras kunder, förutom att de till ca 98,5 % är män. Kvinnor lär ha lättare att få sina behov tillfredsställda utan att betala för det.

Är det lagligt?

Det flesta undrar om parets verksamhet är laglig, vilket den är. Koppleri och människohandel är olagligt i Finland.

Att marknadsföra verksamheten har varit krånglig, eftersom man inte offentligt får sälja sex. Företaget har en webbplats, som man inte riktigt vet ifall det är en offentlig plats eller inte.

Överhuvudtaget tycker Tiia och Jouni Forsström att den offentliga diskussionen om sexualitet och sexarbete är begränsad.

De olagliga dimensionerna dominerar, på bekostnad av frågor om människors möjlighet att vara tillfreds med sin sexualitet.

Tiia och Jouni Forsström ser sig ändå som lyckligt lottade i och med att de offentligt kan tala om sexarbete och sexualitet, med eget ansikte och eget namn. Alla har inte den möjligheten och det är lätt att man stigmatiseras.

Hur påverkas parförhållandet då?

– Svartsjuka är naturens bästa resurs, om man använder den rätt!

Bakom Jouni Forsströms något kryptiska konstaterande ligger en försäkran om att han och Tiia Forsström lever i ett väldigt monogamt förhållande utanför jobbet.

Men de sticker inte under stol med att arbetet också påverkar deras privata sexliv, både mentalt och tidtabellsmässigt.

– Det är klart att den egna sexualiteten utvecklas i och med kundmötena. Jag har lärt mig massor om min sexualitet och kvinnlighet tack vare jobbet, berättar Tiia Forsström.

Tidtabellsmässigt får det privata sexlivet ibland ge vika för näringsverksamheten. Om en kund till exempel önskar behandling X på eftermiddagen, kan paret inte nödvändigtvis utföra samma sak för eget nöje på förmiddagen.

Förutom nöjda kunder är parets motivation för den verksamhet de bedriver klar och tydlig:

– Vi gör det här jobbet för att vi njuter av det, och jag njuter av att se på min man när han utövar sitt hantverk, berättar Tiia Forsström.

Efter Nio om jobb, måndagen den 4 september 2017, kl. 21.00 i Yle Fem och i Yle Arenan.

Diskussion om artikeln