Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Päivi Räsänen: Väldigt allvarligt att högsta polisledningen misstänks

Från 2017
Uppdaterad 31.08.2017 11:18.
Bild på Päivi Räsänen som talar i riksdagen.
Bildtext Päivi Räsänen i riksdagen tidigare i år.
Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Riksdagsledamot och tidigare inrikesminister Päivi Räsänen (KD) ser med stort allvar på de brottsmisstankar som nu riktas mot tre höga polischefer.

Tidigare polisöverdirektör Mikko Paatero, Helsingfors nuvarande polischef Lasse Aapio och Helsingfors tidigare poliskommendör Jukka Riikonen misstänks för tjänstebrott i fråga om användning av informationskällor.

Räsänen satte igång utredningen

Det var Päivi Räsänen som år 2013, i egenskap av inrikesminister, krävde att det görs en utredning kring hur Helsingforspolisen använder sig av informationskällor.

Det här med anledning av motstridiga uppgifter som dök upp under utredningen mot den nu fängslade narkotikapolisen Jari Aarnio.

Att förundersökningen nu fyra år senare pekar mot att också den högsta ledningen kan ha varit införstådd, är enligt Räsänen väldigt exceptionellt.

- De här misstankarna om tjänstebrott är uppseendeväckande, allvarliga och tunga, eftersom de riktas till och med mot den allra högsta ledningen inom polisen. Därför är det viktigt att man går till grunden med det här, säger Räsänen till Yle.

Tillsvidare bara misstankar, men allvarliga sådana

Alla tre misstänkta polischefer nekar att de skulle ha gjort sig skyldiga till tjänstebrott. Päivi Räsänen är också mån om att påpeka att det ännu bara är frågan om misstankar.

- Alla är oskyldiga tills motsatsen har bevisats.

Knarkpolisen började likna vilda västern

Beslutet att inleda en utredning mot polisen var tungt, men motiverat, minns Päivi Räsänen.

Under utredningen mot Aarnio hade det dykt upp många frågor kring polisens dubiösa användning av egna anonyma och oregistrerade informationskällor.

Man hade inom polisen bland annat raderat informanters personuppgifter från sina listor, för att de skulle kunna hållas helt anonyma.

Jag hade inget annat val än att låta starta en utredning.

Päivi Räsänen

- Jag fick uppfattningen att knarkpolisen i Helsingfors mer och mer började likna vilda västern, med helt egna regler. Därför ansåg jag som ansvarig minister att jag inte hade något annat alternativ än att be riksåklagaren inleda en utomstående utredning, vilket förstås var en väldigt exceptionell åtgärd, säger Räsänen.

Päivi Räsänen skriver om den här härvan också på sin blogg.

Ex-polisöverdirektör och polischefer misstänks för brott i fråga om användning av informationskällor

Polisöverdirektör Kolehmainen: "Brottsmisstankarna mot polisen måste utredas grundligt"

Diskussion om artikeln