Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lågstadieelever tröttnade på mobbning - skolan fick antimobbningsskyltar

Från 2017
Bästa vännerna Armi Rundqvist (t v) och  Alicja Sandholm (t h)
Bildtext Bästa vännerna Armi Rundqvist (t v) och Alicja Sandholm (t h) tröttnade på mobbning och tog initiativ till antimobbningsskyltar vid sin skola. Foto: Linn Ekebom Ålands radio och tv.

Mobbning är ett problem på flera skolor runt om i Finland. Två elever på en skola på Åland fick nog och tog saken i egna händer för att förhindra mobbning där.

På Övernäs skola i Mariehamn på Åland finns det i dag antimobbningsskyltar. Det var lågstadieeleverna Alicja Sandholm och Armi Rundqvist som låg bakom initiativet till skyltarna.

- Jag var hemma och såg på ett tv-program, och en skola i Sverige hade sådana skyltar, säger Alicja.

Såg på tv

Det var hösten 2016 som 8-åriga Alicja såg det svenska tv-programmet Lilla Aktuellt där ett av reportagen handlade om hur elever på en skola i Oxelösund i Sverige satt upp ett par skyltar som säger att mobbning är förbjuden.

Hon frågade bästa vännen Armi, 7 år, om de inte borde göra det på Övernäs skola också, och det tyckte Armi var en bra idé.

- Vi pratade med lärarna om skyltarna och sedan fick vi vänta och vänta på att de skulle komma upp, säger Alicja.

- Först fick vi skriva ett brev till Tekniska verket och sen fick vi vänta på att skyltarna skulle bli klara. Sedan blev det sommarlov och då fick vi vänta hela sommarlovet och sedan hade de satt upp skyltarna, säger Armi.

Pappersskyltar till en början

I väntan på att plåtskyltarna skulle sättas upp på skolgården ritade Armi och Alicja pappersskyltar som de plastade in och satte upp på skolans dörrar.

En skylt som förbjuder mobbning. Ser ut som en förbudsskylt i trafiken.
Bildtext Nu syns de nya skyltarna på skolgården. Foto: Linn Ekebom Ålands radio och tv

Tjejerna engagerade också sin klasslärare Maria Rosenkvist i projektet. Hon hade också sett tv-inslaget och tyckte att det var ett bra initiativ.

- Många har uppmärksammat att det är ganska häftigt att det är två elever som vid tillfället bara var sex och sju år gamla som har gjort det här. Jag hoppas att man tänker på det och låter bli den där mobbningen som eventuellt försiggår här, säger Maria Rosenkvist.

Text: Jessica Shanthi Säll, Ålands radio och tv

Diskussion om artikeln