Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Mitt skrivande är ett ensamt och strävsamt projekt”

Från 2017
Uppdaterad 04.09.2017 14:33.
Solveig von Schoultz-vinnaren Mats Backström på trappan till den gula bondstuga där han skriver sina texter..
Bildtext Solveig von Schoultz-vinnaren Mats Backström på trappan till den gula bondstuga där han skriver sina texter.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Relationsgräl, dåligt samvete och underliggande rasism är ingredienser i Mats Backströms novell ”Bra och dåliga affärer”. I dag, måndag, mottar Backström första priset på 5 000 euro i Solveig von Schoultz-tävlingen för noveller.

Enligt juryn är Mats Backströms ”Bra och dåliga affärer” ”en beläst novell som slänger till med begrepp som deus ex machina, och drar vidare till bortgångna Star Wars-stjärnan Carrie Fischer. Litteraturen används i texten för att gestalta vardag och större samhällsstrukturer i ett tätt, böljande språk”.

Sökt lugnet på landsbygden

- De senaste åren har jag känt ett behov av lugn och ro och tystnad, säger Mats Backström. Det är bra att fylla tystnaden med något, som att skriva.

Vi hittar Mats Backström ensam i ett stort gammalt hus på landsbygden. Här råder lugnet, köksklockan har stannat. På väggens gulbruna sjuttiotalstapeter hänger en broderad bonad som påminner om att dagens id gör kvällens frid.

Mats Backström har inte blivit publicerad tidigare. Han berättar att han skrivit till och från under ganska många år. De senaste åren har det blivit mer systematiskt och fokuserat.

- Man vet ju aldrig riktigt vart man är på väg och hur andra reagerar på det man skrivit. Då är det trevligt med den här typen av respons, som första priset i Solveig von Schoultz-tävlingen.

Mats Backström i köket i bondstugan i Jakobstadstrakten.
Bildtext Mats Backström i köket i bondstugan i Jakobstadstrakten.
Bild: Svenska Yle/Jessica Morney

Solveig von Schoultz-tävlingen är Svenska folkskolans vänners stora litteraturtävling för skribenter över 30 år. Tävlingen lockade i år sammanlagt 66 skribenter.

Att ta hem ett pris i den här tävlingen är stort, och pristagarna ser man ofta så småningom som bokdebutanter.

Hälsosamt och nödvändigt att skriva

Mats Backström tycker att det är underbart att läsa författare som har någon slags skärpa. Då får han en lust att försöka själv, och kanske gå i dialog med dessa författare.

- Och det känns nödvändigt att skriva. Man kommer på vissa idéer och intressanta situationer och så kan man inte motstå att skriva ner det. På den vägen är det.

Ibland skriver Mats Backström noveller, ibland något essäliknande när han vill reflektera över ett samhällsfenomen. Ibland skriver han en romaninledning.

Hans skrivande är ofta koncentrerat till relationsdraman och är ganska dialogbetonat, som i novellen ”Bra och dåliga affärer”.

Skrivandet är en huvudsyssla

Det lugna livet på landsbygden och i den gula bondstugan ger bra koncentration. Husets ålder och knäppningarna i väggarna sätter fart på fantasin.

- Dessutom finns det alltid någonting att syssla med här. Jag mår väldigt bra av att hugga lite ved och sedan sätta mig ner och skriva fokuserat.

Skrivandet utgör en av huvudsysselsättningarna i Mats Backströms liv just nu. Han ser det som hälsosamt och alldeles nödvändigt, eftersom det riktar tankarna mot någonting specifikt.

Ofta skriver han för hand. Det är befriande, smidigt och mera självklart att skriva med bläck än i ett worddokument.

- Jag försöker koncentrera skrivandet till dygnets ljusa timmar. Jag har en tendens att vara väldigt vaken på natten. Jag försöker sköta skrivandet på ett sundare sätt, och hålla dygnsrytmen i skick. Men det kan nog bli när som helst.

Självständighet och disciplin

Mats Backström har inte haft någon speciell mentor under uppväxttiden när det gäller skrivandet. Han har inte heller någon kontakt med andra författare.

- Mitt skrivande har varit en ensam och självständig process som pågått under några år och som pågår allt mer intensivt.

Nu önskar han en ordentlig disciplin så att han verkligen kan fokusera på skrivandet.

- Vissa dagar skriver jag mer, andra mindre. En del dagar blir det mest tänkande och funderande. Jag hoppas kunna arbeta koncentrerat och kunna känna mig nöjd varje dag. Och jag tror att det kommer att leda till någonting så småningom.

Övriga pristagare

Andra pris, 3 000 euro, gick till Maria Kallio, Korsholm, för novellen ”(Såsom ock vi förlåta) dem oss skyldiga äro”. En lyriskt laddad, fragmentarisk skildring av skam och möjligheten till förlåtelse. Genom otäcka undertoner och en andfådd meningsbyggnad återges efterverkningarna av ett övergrepp.

Tredje pris, 2 000 euro, gick till Ulrika Hansson, Helsingfors, för novellen ”Snart vänder det”. En språkligt exakt, realistisk berättelse som kombinerar den krassa vardagen med ett lyriskt vemod i en helhet som visar att det alltid finns en väg framåt, trots allt.

Två hedersomnämnande delades ut: Christa Nordlund-Hiltunen, Åbo, mottog ett av dem för novellen ”Vingslag”, som enligt juryn är en kollektiv berättelse där generationsperspektiv kolliderar i en levande dialog, rikligt kryddad med klassmarkörer. Den karga skärgårdsmiljön får återklang i personernas ständiga förmåga att härda ut.

Christa Nordlund-Hiltunen erhöll ett hedersomnämnande i Solveig von Schoultz-tävlingen 2013.

Det andra hedersomnämnande fick Evelina Wilson, Esbo, för novellen ”När bara minnena finns kvar”. Novellen skildrar på ett gripande sätt livets otakt när minnet sviker och sorgen träder in. Det viktigaste av allt är kanske ändå kärleken och värmen i de små, dagliga handlingarna.

I juryn satt författaren Mia Franck (ordförande), författaren Peter Sandström samt litteraturvetaren Maria Österlund.

Syftet med SFV:s litterära tävlingar är att främja intresset för att skriva skönlitteratur.

Vartannat år gäller tävlingarna dikter, vartannat år noveller.

Arvid Mörne-tävlingen utlyses i oktober, tävlingstiden går ut i mitten av januari, och prisutdelningen sker i maj. Solveig von Schoultz-tävlingen utlyses i januari, tävlingstiden går ut i mitten av april, och prisutdelningen sker i september.