Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gratis vattkoppsvaccin från och med idag - Åbo, Pargas och Kimitoöns kommun är redo

Från 2017
Uppdaterad 01.09.2017 06:09.
Barn får vaccinering i benet.
Bild: Robert Nystrom

Åbo, Pargas och Kimitoöns kommun är redo att börja vaccinera barn mot vattkoppor. Vaccinet ingår i det nationella vaccineringsprogrammet från och med den 1 september.

Alla barn födda 1.1.2006 och senare som inte har haft vattkoppor erbjuds gratis vaccination mot vattkoppor.

Ansvarig läkare Jane Marttila vid Åbo stad berättar att man planerar vaccinera mot vattkoppor i samband med 1,5-årsgranskningen och 6-årsgranskningen.

Gällande barn som redan är äldre kollar man läget vid nästa besök på rådgivningen, berättar Marttila. Ett fyra år gammalt barn får vaccin mot vattkoppor på sin nästa granskning och sedan som sexåring.

En läkare förbereder vaccinationsspruta för en baby.
Bild: VOISIN/PHANIE/REX/All Over Press

I Åbo inleds vaccinering mot vattkoppor då staden fått vaccinet.

I Pargas har man redan vaccinet i kylskåpet och en handfull barn har redan fått vaccinet, berättar hälsovårdare Hedda Mattsson. Vaccineringen inleds på rådgivningarna, snart ska också vaccineringen i skolorna planeras.

Teddybjörn med stetoskop.

Kimitoöns hälsovårdspersonal har gått en utbildning om vaccinationerna mot vattkoppor. Enligt omsorgschef Maria Wallin kommer vaccinationerna i mån av möjlighet att göras i samband med årskontrollerna på rådgivningen.

De som inte har ett sådant besök på kommande kan göra skilda besök enbart för att få vaccinet, antingen på rådgivningen eller på vaccinationsmottagningen.

Två doser

Vaccinet som används heter Varivax. Grundvaccinationsserien består av två doser.

Barn som fått den första dosen innan de fyllt sex erbjuds en boosterdos på rådgivningen vid 6 års ålder. Barn som fått den första dosen i åldern 6–11 år erbjuds en boosterdos vid 12 års ålder. Den vaccinationen ges inom skolhälsovården.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL skyddar vaccinet mot vattkoppor och följdsjukdomar: infekterade blåsor och omfattande bakterieinfektion i huden, hjärninflammation och lunginflammation.

Diskussion om artikeln