Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Cykla säkert bland barn – Troy, 10 år: "Det är skrämmande med cyklister som susar förbi"

Från 2017
Uppdaterad 31.08.2017 15:38.
Huvudstadsregionens nyheter: Cykla säkert bland barn - Spela upp på Arenan

Troy Ekholm brukar ofta cykla till sin skola i Haga i Helsingfors och de gånger han väljer att cykla längs cykelvägen vid Hoplax tågstation gäller det att hålla tungan rätt i mun. På videon ovan kan du se och höra vad Ekholm tycker om cykelvägen i Hoplax. Överkonstapeln Heidi Warelius berättar vad vuxna cyklister ska tänka på när de möter barn som cyklar.

- Jag brukar välja att cykla genom skogen, eftersom det på den här vägen finns en massa fartdårar, säger Ekholm om cykelvägen invid Hoplax tågstation i Helsingfors.

Med fartdåre menar Ekholm cyklister som kör fort utan att ta hänsyn till andra cyklister i trafiken.

- En dag cyklade jag här alldeles vanligt och sedan kom en cyklist susande förbi. Han brydde sig inte om att jag var där och det höll på att bli en krock, säger Ekholm.

Armar eller ben har Ekholm inte brutit trots några "nära ögat"-situationer. Han har inte heller funderat på att lämna cykeln hemma på grund av att skolvägen känns otrygg.

- Jag är lite för våghalsig för att lämna cykeln hemma.

Troy Ekholm, 10 år, står invid cykelvägen vid Hoplax tågstation.
Bildtext Troy Ekholm, 10 år, går i skola i Haga. Han tycker att många vuxna cyklister låter bli att ta hänsyn till de mindre i trafiken.

Polisen: Skrämmande ställe för barn

Yle Huvudstadsregionen följer med när polisen med en radar mäter hur fort cyklarna kör förbi vid Hoplax tågstation.

- Den högsta hastigheten vi har mätt 38 kilometer i timmen. Det är ganska fort. Medelhastigheten ligger på 20-22 kilometer i timmen. För barn kan det vara skrämmande att cykla här när andra cyklister susar förbi, säger Warelius.

Ingen kör ändå för fort eftersom den allmänna hastighetsbegränsningen 50 kilometer i timmen gäller på cykelvägen i Hoplax. I regel gäller det att hastighetsbegränsningen på en cykelbana är den samma som på körbanan invid.

Troy Ekholm, 10 år, och överkonstaplarna Juha Sinkkonen och Heidi Warelius står invid cykelvägen vid Hoplax tågstation.
Bildtext Den högsta hastigheten som överkonstapeln Juha Sinkkonen mäter i Hoplax är 38 kilometer i timmen. En hög hastighet, som kan göra det svårt att hinna reagera i tid, tycker överkonstapeln Heidi Warelius.

Olyckor cyklister emellan rapporteras sällan till polisen

Exakt hur mycket olyckor det sker cyklister emellan är svårt att säga, eftersom få fall rapporteras till polisen.

- Barn kan kollidera och falla och föräldrarna tar dem till sjukhuset, men inget rapporteras till polisen, säger Warelius.

Överlag ser antalet trafikolyckor där cyklister är inblandade ut att minska i hela landet. I januari-juli i fjol skadades 357 cyklister i trafiken, medan motsvarande siffra i år är 311.

Diskussion om artikeln