Föredragsmaraton: Myter och gamla föreställningar letar sig in i moderna skolböcker
Den historia som lärs ut till oss i skolor är konstruerad och skapad av olika ingredienser som kan gå i arv från generation till generation. Derek Fewster som forskar på Helsingfors universitet har i uppgift att dekonstruera den här historien och se vad den egentligen är uppbyggd kring.
Myter och skumma tankar om finsk forntid heter det föredrag som Fewster kommer att ge under Föredragsmaraton på Svenska Teatern. Men vad betyder det egentligen?
- Det betyder att jag kommer att prata om hur historien konstrueras och hur vi får en bild som sedan används för vår identitetsprocess, om den väg som historien tagit, hur vi blivit finnar, finländare och svenskspråkiga. Jag kommer att ge olika bitar och smakprov på hur den här äldsta historien har formats.
I det vi lärt oss i skolan om vår historia har många myter befästs, menar Fewster.
Identiteten ligger i kärnan av människan och att hävda att något man tror är bergsfast och gudagivet kanske bara är en tanke man haft i 70 år, då kan det bli lite besvärligt.
― Derek Fewster
- Zacharias Topelius världsbild är till exempel en viktig beståndsdel i tillkomsten av ett Finland, men hans världsbild var ju fylld av myter och hans egna föreställningar. Det finns till exempel många religiösa föreställningar i de här myterna som vi ofta inte ens tänker på.
Historieböckerna är förenklingar och har en tendens att upprepa sej själv, fortsätter Fewster. Det som skrivits på 1920- och 1930-talen kan ses i upplaga efter upplaga och fortfarande kan den hitta sin väg till moderna skolboksversioner.
- Det är väldigt svårt att skapa en nationell historia i en skolbok utan att stöta sej mot de äldre myterna och fördomarna, säger Fewster.
Identitet i förändring
Identiteter är som samhället överlag, de förändras hela tiden. Fewster menar att det är ett av problemen i dag, det finns personer som har svårt att erkänna den här förändringen.
- På det konservativa hållet finns en tro på att myterna från 1800- och 1900-talen är en absolut sanning, men på 1800-talet tänkte man inte på sej själv som finländare i den bemärkelse vi gör i dag.
Att påpeka de här sakerna och dekonstruera en allmänt uppfattad sanning kan vara både tungt och sårande för en mottagande part.
När man politiserar historia och gör en identitet till den enda rätta, då får vi problem.
― Derek Fewster
- Identiteten ligger i kärnan av människan och att hävda att något man tror är bergsfast och gudagivet kanske bara är en tanke man haft i 70 år, då kan det bli lite besvärligt, säger Fewster.
En identitet kan heller aldrig vara felaktig, det är hur man motiverar den och agerar utgående från den som sedan drivs till politik.
- När man politiserar historia och gör en identitet till den enda rätta, då får vi problem. Det kanske är där problemet ligger i dagens Finland, identiteternas mångfald accepteras inte överlag.
Här ser Fewster också lite problem i feståret Finland 100, hur ska man lyckas göra en gemensam historiebild när det egentligen inte finns någon enhetlig bild?
- Det har ju nog lyckats, med varierande framgång. Det finns nog försök att ge en mångsidig bild av vår historia.
Mer om Finlands historia och myterna kring den kan du höra på Föredragsmaraton på Svenska Teatern, 8-9.9. Derek Fewster föredrag hålls kring klockan fem, natten till lördagen. Föredragen kommer också att finnas på Arenan.
Föredragsmaraton ordnas av Svenska litteratursällskapet och Svenska Yle i samarbete med Svenska Teatern.