Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putins nya sommarställe är anrik finländsk jugendherrgård

Från 2017
Uppdaterad 03.09.2017 12:50.
Rysslands president Vladimir Putin kör båt.
Bild: EPA/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREML

Rysslands president Vladimir Putin har ett nytt sommarställe i Viborgska viken. Ryska medier har avslöjat det hemliga residenset.

Det nya sommarstället ligger enligt den oberoende tv-kanalen Dozd på halvön Venäjänsaari i Viborgska viken.

Området är inte längre tillgängligt för dem som bor i närheten. 50 hektar mark och vatten runt om har blivit förbjudet område och invånarna får inte längre fiska eller vandra i skogen.

Dozjd var först med att avslöja sommarresidenset i ett undersökande reportage.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs nätkanal publicerade nyheten den här veckan. Navalnys klipp blev omedelbart en hit på nätet i Ryssland och har redan nästan två miljoner visningar på Youtube.

Anrik finländsk jugendpärla

Jugendherrgården Villa Sellgren ritades av arkitekten Uno Ullberg och lät byggas år 1913 av det viborgska kommerserådet Evert Viktor Sellgren.

Enligt Dozjd har den 750 kvadratmeter stora villan renoverats och utökats med en helikopterplatta, två stora pirar ut i viken och två större hus på över tusen kvadratmeter.

Gammal bild av Villa Sellgren.
Bildtext Villa Sellgren figurerar i Finland på många historiska bilder från Viborg.
Bild: Krigshistoriska Samfundet i Finland

Inredningen påminner enligt tv-kanalen om tsarens palats med guld och marmor. En stor bassäng har guldbeläggning och enligt foton som läckt ut initialerna VVP - Vladimir Vladimirovitj Putin - i botten.

Villan blev känd i Sovjetunionen via en sovjetisk version av Sherlock Holmes som delvis filmades vid villan. I filmen bodde en tysk spion i villan.

Källor: Sveriges radio, The Moscow Times

Diskussion om artikeln