Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Unni Malmgren: Vega hälsar hösten välkommen

Från 2017
Uppdaterad 01.09.2017 09:30.
Unni Malmgren
Bildtext Unni Malmgren, radio- och tv-chef, Svenska Yle
Bild: Yle/ Isa Mårtenson

Yle Vega når över hälften av alla finlandssvenskar varje vecka och nästan 70 procent av den vuxna publiken över 35 år*. Det är vi glada för! Det här visar att Vega är stark och betydelsefull för våra lyssnare.

För ett år sedan gick vi från programradio till allt mer direktsänd radio. I höst har vi valt att ytterligare förlänga direktsändningarna några vardagskvällar.

Vega Kväll på onsdag och torsdag sänds direkt till klockan 21 från och med september. Vegatoppen och familjeinnehållet finns naturligtvis kvar, men nu i direktsänd form.

Det är viktigt att vi som radiokanal kan reagera på händelser i samhället direkt. Tyvärr blev det här aktuellt så sent som för några veckor sedan i och med knivattacken i Åbo.

I Yle Vega rapporterade vi om dådet och fortsatte under eftermiddagen och kvällen att följa med läget under oroliga timmar.

Senare under kvällen var Vega sällskap och skapade samhörighet inom ramen för den direktsända Tongåvan med hälsningar från hela Svenskfinland.

Vega är en nyhets- och aktualitetskanal men samtidigt en kanal för gemenskap och sällskap från morgon till kväll.

Det är viktigt för oss att behålla den här starka blandningen och bli ännu bättre på att hålla dig som lyssnare på kartan med vad som händer i samhället och samtidigt vara ett gott och underhållande sällskap.

Några nyheter i höst är Vegas veckoslutsförmiddagar med Vega Lördag och Vega Söndag som får en ny programvärd. Christian ”Kike” Bertell hörs från den 2 september alla lördagar och söndagar i Vega.

Nytt är också att Efter Nios Sonja Kailassaari och Mårten Svartström hörs i Vega, lördagar efter kl. 9. Radiodokumentären finns kvar på söndag morgon kl. 9.15.

Fritt Fram är tillbaka från sin sommarsemester och hörs igen alla lördagar klockan 14. Naturväktarna däremot går från högsäsong till lågsäsong och sänds nu den första onsdagsförmiddagen i månaden med start den 6 september.

Joakim Lax, programledare för Naturväktarna i Yle Vega
Bildtext Joakim Lax tillsammans med experter svarar på frågor om djur och natur i Naturväktarna.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Här är hela radiotablån.

Vi firar Vega 20 år i höst på olika sätt.

Vega syns och sänder från evenemang i Svenskfinland, senast i Borgå i samband med Popkalaset. Till näst syns Vega i Närpes på Slättens mat den 8 september och på Ekenäs höstmarknad den 21 september.

Vi lanserar också en helt nyskriven låt som beskriver Vega. Tidigare i somras utlyste vi en låtskrivartävling med uppdraget att skriva en låt för 20-åringen Vega. I veckan valde vi Simon Ventus låtbidrag. Grattis Simon!

Premiär för den nya låten blir det den 30 september då vi firar kanalen med en hel dags specialprogram, direktsänt i Vega såklart!

Du får vara med och påverka programmet för dagen - Vad och vem vill du då höra? Vilka tidigare Vegaröster eller program vill du höra den dagen?

Jag önskar dig en skön radiohöst!

Unni Malmgren, radio- och tv-chef, Svenska Yle

*krt, nationell radioundersökning

Pressbild på Christian "Kike" Bertell, Vega Lördags och Söndags nya programledare.

Christian "Kike" Bertell tar över Yle Vegas veckoslut

Ska tackla hälsa, fritidsintressen och intressanta personer.