Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Linus Laurén vill bli världsbäst i kublösning

Från 2017
Uppdaterad 05.09.2017 20:24.
Yle Nyheter: Linus Laurén vill bli världsbäst i kublösning - Spela upp på Arenan

Linus Laurén är bara 12 år gammal och redan en av Finlands snabbaste kublösare. I somras deltog han i VM i Rubiks kub i Paris och var en hårsmån från att ta sig till final i sin bravurgren. Linus har memorerat otaliga algoritmer, inlärda dragserier av olika svårighetsgrad, som hjälper honom att lösa kuberna.

Det är bara två år sedan Linus fick tag i sin första Rubiks kub, pappas gamla som dök upp i samband med en grundligare städning.

- Jag blev frustrerad då jag inte lyckades lösa den. Det var inte så lätt som jag trodde, minns han.

Linus kunde ha löst kuben med hjälp av YouTube videor som det finns gott om, men valde att låta bli. Han ville lösa den själv och ville lära sig den utantill, vilket var mera tidskrävande. Tillfredsställelsen var stor när han väl lyckades. Men det här visade sig bara vara början.

Det går glixtsnabbt när Linus Laurén löser Rubiks kub.
Bildtext Linus är en målmedveten kublösare. I framtiden vill han bli världsbäst i sin bravurgren.
Bild: Nina Sederlöf

Blindlösning och fotlösning

Linus plockar fram kuber av olika storlekar, former och färger ur sin svarta påse. Det finns många fler än den vi är vana vid att se med 3x3x3 block och 54 färgade rutor. Skew, megamix och pyramix är några exempel på kubmodeller. Kuberna och själva kublösningen som hobby har utvecklats mycket sen bildkonstnären och arkitekten Ernő Rubik uppfann det tredimensionella pusslet år 1974.

Tänk aldrig att det är omöjligt, det är första steget.

Linus Laurén

Linus Laurén är en hejare på traditionell kublösning men klarar också av att lösa kuber med förbundna ögon, med bara en hand och den senaste utmaningen: att lösa Rubiks kub med fötterna. Då använder han en specialkub med större bitar som han med hjälp av foten trycker och vrider mot golvet.

- Det är kanske den konstigaste grenen av alla. En del tycker att det är fånigt men jag tycker det är kul, det är lite svårare.

Det finns en uppsjö av olika kuber. På bilden modellerna skewb, megamix och pyramix.
Bildtext Kubning, som det kallas i kretsarna, är egentligen inte så svårt, man måste bara få movsen i muskelminnet, menar Linus. Här ser vi kuber av modellerna skewb, megamix och pyramix.
Bild: Nina Sederlöf

Näst bäst i Finland

Under de två åren som Linus har hållit på med kublösning, har han redan deltagit i flera tävlingar. Senast deltog han i världsmästerskapen i Rubiks kub i Paris i somras, där han tillsammans med över 1000 deltagare från 72 länder satte sina flinka fingrar på spel.

- Det var seriöst min favorittävling hittills. Det var en sådan life experience att få se alla världsrekord och att få träffa personer jag bara sett på YouTube tidigare.

Just nu tävlar Linus i 12 olika grenar av ungefär 20 möjliga. Hans bravur är 2x2 klassen där man tävlar med den minsta kuben, den med fyra rutor på en sida. För tillfället är han näst bäst i Finland med en tävlingstid på 1.57 sekunder. Hemma har han lyckats lösa kuben på under en sekund; men de där tävlingsnerverna … säger Linus och skakar på huvudet.

- VM gick nog egentligen jättebra. Jag fick nytt personligt rekord i nästan alla grenar jag deltog i och jag var nära att komma till final i två gånger två klassen. Men jag var för nervös. Fingrarna ville inte riktigt göra det hjärnan ville, förklarar Linus.

Vad skulle Linus vilja ge för råd åt alla nybörjare?

- Tänk aldrig att det är omöjligt, det är första steget. Försök att klura ut en sida, om det känns för svårt så är det bara att kolla en video på nätet. Men framför allt ge inte upp. Det är inte alls omöjligt utan egentligen ganska lätt.

Olika kuber och ett tidtagarur för kublösning.
Bildtext Här ser vi tidtagaruret som är ett viktigt redskap.
Bild: Nina Sederlöf

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln