Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Egentliga Finlands förbund om budgetförslaget: Vi är mycket nöjda

Från 2017
Landskapsdirektör Kari Häkämies, Egentliga Finland
Bildtext Landskapsdirektör Kari Häkämies.
Bild: Kalle Mäkelä/Yle

Landskapsdirektör Kari Häkämies på Egentliga Finlands förbund är mycket nöjd med att regeringen förbinder sig till det så kallade broavtalet. Dessutom ser det ut som att snabbtåget mellan Åbo och Helsingfors får stöd.

Broavtalet är ett förslag som Esko Aho tagit fram för att lösa arbetsmarknadsproblemen i Egentliga Finland. Enligt Häkämies hade förbundet inga särskilda förhoppningar om att regeringen skulle beakta arbetsmarknaden i Egentliga Finland.

- Vi mycket nöjda med att de lyssnade på Esko Ahos rapport.

Hur påverkar det regionen?

- Just nu kan vi inte säga det exakt, men vill förbundet göra något i regionen nu måste vi träffa många ministrar och tjänstemän. Det kan försvåra. Broavtalet betyder att vi har alla saker på samma bord och alla är i samma båt.

Timmeståget får stöd

Dessutom verkar det som om snabbtåget mellan Helsingfors stöds med tio milljoner euro. Det kommer inte som en överraskning för Häkämies.

- Det fanns redan i finansministeriets grundförslag. För att ta bort det ur finansministeriets budgetförslag krävs särskilt beslut, så jag tolkade det som att snabbtågsplaneringen understöds.

Diskussion om artikeln