Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stenar på vägen förargar bilister - polisen misstänker pojkstreck

Från 2017
Uppdaterad 01.09.2017 12:00.
Strandstenar
Bildtext Lägg inte bilder bara på sociala medier, meddela polisen.
Bild: Yle/Nina Bergman

En ny farlig trend har uppenbarat sig i Finland och i Österbotten. På flera ställen har någon placerat ut stenar mitt på vägen, vilket kan orsaka allvarliga skador för trafiken.

På Facebook har flera arga bilister lagt ut bilder på stenar som har radats ut mitt på vägen. Åtminstone i Korsholm, Bötom och Oravais har det förekommit.

Också polisen i Österbotten har fått in åtminstone en anmälan om detta.

- Folk delar väldigt mycket med sig på till exempel Facebook. Jag har många gånger konstaterat att de väldigt sällan dyker upp på vårt bord, att det alltså skulle göras en anmälan på riktigt, säger kommunikationschefen Mikael Appel vid polisinrättningen i Österbotten.

Misstänker pojkstreck

Enligt honom är det svårt att säga vem som står bakom detta ofog och varför man gör något sådant, men han misstänker att det är fråga om pojkstreck.

Mikael Appel, polis i Vasa.
Bildtext Mikael Appel
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- Vanligtvis då det har varit frågan om liknande händelser så brukar det ju vara någon form av barn- och ungdomspåhitt, som kanske inte är menat att förorsaka någon större fara. Det är mera frågan om ett pojkstreck, som jag upplever det själv. Men det kan orsaka ganska stora skador för trafiken.

Tror du de som gjort detta förstår allvaret?

- Antagligen är det en väldigt stor brist med förståelsen om vad det kan förorsaka. Man tänker helt enkelt inte överhuvudtaget på konsekvenserna, de förstår inte vad det kan leda till.

Polisen på plats.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Vad kan man få för straff för sådant här?

- Skalan är allt från dagsböter upp till fängelse, men man måste se på helheten och vad som har hänt innan man kan ta ställning till vad straffet är. Man måste också se på gärningsmannen. Om det är frågan om en person under 15 år är de inte straffmyndiga och de får inget straff utan det är andra åtgärder man tar till då.

Kan vara frågan om en ny trend

Enligt Appel kan det vara frågan om en ny farlig trend som antagligen försvinner lika snabbt som den kommit. Om det är ungdomar som står bakom ofoget, så har Appel ett råd till föräldrarna.

- Prata med era ungdomar och håll reda på vad de sysslar med och prata, prata, prata. Då får man reda på vad som händer och då kan man lägga sig i. Det är egentligen det enda rådet jag har då det gäller ungdomar.

Avlägsna hindret

Appel råder också alla som påträffar hinder på vägen att försöka avlägsna hindret från vägen om det är möjligt.

- Det ska man först och främst göra, man kan ju ta en bild av det utan att det fördröjer den här åtgärden. Det är också bra att anmäla till polisen det som har inträffat.

Appel påpekar dock att detta inte gäller på motorvägar eftersom man enligt vägtrafiklagen inte får stiga ut ur bilen på motorvägen.

- Det gäller att vara väldigt försiktig och man ska genast ringa 112 och meddela om det här. Man kan försöka varna andra bilister med att stanna bilen vid sidan av vägen och lägga på varningsblinkers.

Diskussion om artikeln