Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA köper redan prototyper för Trumps mur

Från 2017
USA:s och Mexikos gräns.
Bildtext Gränsen mellan USA och Mexiko är 3200 kilometer lång.
Bild: Alejandro Bringas

Fyra företag håller enligt BBC på att utveckla prototyper för president Trumps mur mot Mexiko. Detta trots att kongressen inte beviljat någon finansiering för projektet.

Prototyperna i betong kommer att vara nio meter höga och nio meter långa och ska byggas under september månad.

Sedan ska amerikanska myndigheter testa hur väl murbitarna håller om någon försöker ta sig igenom muren. BBC citerar den amerikanska tull- och gränsbevakningsmyndigheten CBP som uppger att de vill undersöka estetik, skala och hållbarhet.

Prislappen för testbitarna ligger på en halv miljon dollar per prototyp. Samtliga fyra företag som valts ut är amerikanska. Enligt BBC har över 200 företag gjort en offert på murprojektet.

Nästa vecka kommer USA att skriva kontrakt med ytterligare fyra företag som utvecklar prototyper i andra material än betong.

Finns fortfarande ingen som betalar för muren

En mur längs hela USA:s gräns mot Mexiko för att stoppa illegal invandring var ett av Trumps främsta vallöften under presidentkampanjen i fjol. Han lovade då att Mexiko skulle betala notan, men Mexiko har vägrat.

President Trump har nu krävt att den amerikanska kongressen beviljar finansiering för muren och hotat att stänga ned hela statsapparaten om den inte gör det.

Trumps regering har föreslagit en summa på 1,8 miljarder dollar för muren i 2018 års budget. Sammanlagt kan muren komma att kosta 20 miljarder dollar. Gränsen mellan USA och Mexiko är 3200 kilometer lång.

Kongressen sägs vara tudelad inför budgeten och det finns risk för att den inte lyckas enas.

Källor: BBC, The Guardian, AFP

Diskussion om artikeln