Paul Auster ser fram emot att bli intervjuad av president Niinistö: ”Jag är glad att ni har en president som läser”
Den hyllade amerikanska författaren Paul Auster besöker Finland under en omfattande Europaturné för att prata om sin senaste roman 4,3,2,1 som också är nominerad till det prestigefyllda Man Booker-priset.
Intervjun med författaren Paul Auster gjordes av redaktören Miia Gustafsson på Yle och Marit Lindqvist har översatt texten till svenska.
Paul Auster stiger in i rummet som reserverats för intervjun med mörka solglasögon för ögonen. Vad är detta? Försöker den 70-åriga världskända författaren desperat hålla fast vid sin kultimage?
Auster förklarar omedelbart att han tyvärr inte kan ta av sig brillorna under hela intervjun eftersom hans ögon är inflammerade och ljuset sticker honom i ögonen.
Paul Auster är för tillfället på en stor europeisk turné som varar i en dryg månad. Han kommer att besöka sammanlagt nio länder och i Finland stannar han så länge som fem dagar.
Han säger att han i och med stigande ålder velat hålla turnéplanen lös och ledig.
Sauli Niinistö ett stort Auster-fan
Trots detta har kalendern fyllts av många uppträdanden och intervjuer också i Helsingfors.
Först när Paul Auster anlände till Finland fick han höra att han kommer att intervjuas av republikens president Sauli Niinistö under besöket i Akademiska bokhandeln i Helsingfors på lördag. Niinistö har sagt att han är ett stort Auster-fan.
- Jag är verkligen tagen över detta. Det är en ära för mig att bli intervjuad av presidenten. Jag är också glad för er skull att ni har en president som är intresserad av litteratur.
Är det slumpen eller det oväntade som drabbar oss?
Paul Auster har en stor och hängiven läsekrets i Europa. En stor del av hans produktion finns översatt till såväl svenska som finska.
I många av hans böcker spelar slumpen en stor roll.
- Jag använder mig faktiskt inte av ordet ”slumpen”, utan jag föredrar att tala om det oväntade. Alla vet att livet är fullt av oväntade händelser. Vi kan aldrig till fullo ha kontroll över våra liv.
I den senaste romanen 4,3,2,1 spelar slumpen en större roll än någonsin tidigare.
Boken berättar om huvudpersonen Ferguson via fyra olika alternativa historier. Alla fyra alternativa liv bär av åt olika håll just på grund av slumpens ingripande.
- Jag fick idén till boken när jag satt vid frukostbordet och jag började nästan skriva med en gång. Arbetet gick smidigt, det kändes som om boken bara väntade på att bli skriven.
Arbetet hade antagligen legat och grott i Austers undermedvetna under en längre tid, eftersom boken har över 1 100 sidor. Det tog närmare fyra år för Auster att skriva tegelstenen, och Auster säger att han knappt lämnade sin skrivkammare under den här tiden.
Blixtnedslaget som förändrade hans liv
Auster är en mästare på att blanda fakta, fiktion och självbiografiskt material i sina verk.
Alla fyra varianter av Ferguson i romanen 4,3,2,1 blir professionella skribenter, men i övrigt är berättelsen helt och hållet fiktiv. I detta omfattande verk kunde Auster dock äntligen ta med en händelse som följt honom livet igenom.
- I 14-årsåldern deltog jag i ett sommarläger och en dag gick vi ut i skogen för att vandra. Plötsligt drog ett kraftigt åskväder in över oss. Jag har inte upplevt make till åskväder sedan dess. Min kompis blev träffad av blixten, och han dog genast. Han var bara några decimeter framför mig.
Auster släpade pojken ut ur skogen och ut på ängen och försökte värma hans händer. Auster förstod inte att pojken var död.
- Jag hade aldrig sett en död person förut. Den händelsen har påverkat mig allra mest i mitt liv. Det förändrade mitt sätt att tänka. Jag förstod då att vad som helst kan hända vem som helst när som helst.
Anteckningsböcker och skrivmaskinen är Austers arbetsredskap
Austers författarkarriär har varat i närmare fyra decennier.
Han fick sitt stora genombrott i slutet av 1980-talet med New York-trilogin.
De löst sammanhängande detektivhistorierna är fulla av intertextuella referenser, lekfullt berättande och metafiktion. Trots detta blev också andra än litteraturstuderande förtjusta i böckerna.
Före det litterära genombrottet skrev Paul Auster dikter och noveller. Under flera år bodde han också i Paris.
New York-trilogin refuserades av 17 förlag innan ett litet Los Angeles-baserat förlag vågade sig på att lansera bokserien.
- Trilogins framgång var inte en vändpunkt för mig. Avslagen jag fick var meningsfulla. Tack vare dem insåg jag att även om mina texter aldrig skulle publiceras skulle jag trots allt skriva.
Under alla decennier har Auster inte ändrat på sina arbetsrutiner. Han skriver fortfarande sina böcker för hand och på skrivmaskin. Han har provat på att skriva på dator, men han fick bara ömma händer av det.
- På skrivmaskinen kan man gå loss ordentligt. Det är bara bra för händerna som blir starkare.
Böckerna kommer till bit för bit. Först skriver Auster ett stycke i en anteckningsbok och bearbetar stycket så länge tills det känns värt att skrivas ner på skrivmaskin. Därefter hamnar utskriften i en mapp för att invänta inskrivning i datorn.
Trump skrämmer Auster
Paul Auster hör till de främsta författarna i Amerika idag. Han har lyckats balansera mellan att vara mainstream och konstnärlig.
Austers image har varit densamma i årtionden. Ett ledsamt ögonkast och svarta kläder. Bilden kompletteras av hans strålande hustru, författaren Siri Hustvedt.
Efter mer än 30 års äktenskap kan Auster inte låta bli att ösa beröm över sin fru.
- Siri är den mest underbara person jag känner. Jag visar henne allt jag skriver. Jag brukar göra alla korrigeringar som hon föreslår. Jag läser också alla hennes texter. Vi hjälper varandra väldigt mycket.
Paret har också aktivt tagit del i kampen för yttrandefriheten i USA. Det har varit ett drygt jobb sedan Donald Trump valdes till president.
- När Trump valdes till president var jag mer ledsen än någonsin tidigare. Han är farlig, inte bara för Amerika, utan för hela världen. Jag är ständigt rädd för vad han kan komma på att göra.
Auster kan fortfarande inte förstå hur det är möjligt att 63 miljoner amerikaner röstade på Trump.
- Jag undrar över vilken värld jag lever i. Det gäller för demokraterna att hitta en bra kandidat till nästa val. Om världen fortfarande står kvar. Det är allt jag kan säga.
Auster kan inte ens föreställa sig att hans hemlands president skulle intervjua honom.
- Jag tror inte att Trump någonsin har läst en bok. I någon intervju jag läst har han sagt att han börjar må illa bara av doften av en bok.
Auster är glad över att vi också kommer att sända intervjun på tv. Enligt honom får författare aldrig uppträda på tv i USA och deras åsikter tillskrivs inget värde.
- I Amerika lyssnar man på filmstjärnorna. Deras politiska åsikter är viktiga.
Inga tankar på pensionering
Vare sig man har ordets makt eller inte är skrivandet Austers livsuppdrag. Han har aldrig velat göra någonting annat. Det enda alternativet skulle ha varit en musikerkarriär, men han säger sig inte ha tillräckligt med begåvning.
- Till all lycka kan jag ta del av min dotter Sophies musikaliska karriär. Jag älskar att lyssna på hennes vackra röst.
I år fyller Paul Auster 70 år och han arbetar redan på sin nästa roman. Tanken har inte ens slagit honom att lägga av med författandet.
- Vi konstnärer brukar inte gå i pension.