Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Längre avstånd men kortare köer till operationer inom HNS i framtiden

Från 2017
cancerkliniken
Bildtext Om du ska opereras för cancer är sannolikheten stor att du hänvisas till HUCS. Är det mindre brådskande hänvisas du i en annan riktning.
Bild: YLE/Jessica Edén

Längre resor men kortare väntetid till operationer i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt - så ser det troligen ut i framtiden då HNS förnyar sin operationsverksamhet.

Orsaken är att HNS vill komma åt de långa köerna till operationer i några av sjukhusen. Just nu kan skillnaden mellan sjukhusen vara upp till flera veckor.

De mest krävande operationerna flyttas till Helsingfors Universitets Centralsjukhus, HUCS, område. Bland annat cancerkirurgin och endoproteskirurgin, alltså konstgjorda leder, koncentreras till HUCS.

Det innebär att HUCS måste ge upp andra typer av operationer i stället. I framtiden utförs ryggoperationer, ortopedi, plastikkirurgi, traumatologi, alltså skador till följd av olyckor, och urologi i andra sjukhus i andra områden inom distriktet.

Det medför att resorna kan förlängas för personer bosatta i huvudstadsregionen, då det handlar om icke brådskande operationer.

Just nu ser förändringarna ut att träda i kraft vid årsskiftet.

Diskussion om artikeln