Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pentagon medger lögner om USA:s styrkor i Afghanistan, Syrien och Irak

Från 2017
Uppdaterad 01.09.2017 11:34.
Vägspärr i Ghazni i Afghanistan.
Bildtext Perntagon förbereder beslut om att skicka förstärkningar till Afghanistan men lovar att avslöja det verkliga antalet amerikanska soldater i Sydasien och Mellanöstern före det
Bild: EPA/GHULAM MUSTAFA

USA:s försvarsministerium Pentagon medger att det finns tusentals fler amerikanska soldater i Afghanistan, Irak och Syrien än vad man har uppgett officiellt.

Pentagon har ända sedan president Barack Obamas styre hävdat att det finns högst 8 400 amerikanska soldater i Afghanistan.

Nu medger Pentagon att det i verkligheten finns omkring 11 000 soldater i landet.

Tidningen Wall Street Journal hävdade för sin del nyligen att det finns 12 000 soldater i Afghanistan.

President Donald Trumps administration har i månader vidhållit att det finns omkring 8 000 soldater i Afghanistan men att den exakta siffran varierar något beroende på hur enheter roteras in och ut ur landet.

General James Mattis talar till beväpnade amerikanska soldater i Afghanistan före invasionen av landet år 2001.
Bildtext Försvarsminister James Mattis var själv tidigare en högt uppsatt kommendör Afghanistan
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Kommendörer missnöjda

Trumps administration har i princip följt Obamas beslut om ett tak för hur många soldater som får tjänstgöra i Afghanistan på en och samma gång.

Många amerikanska kommendörer har varit missnöjda med att det existerande taket har tvingat dem att splittra militärenheter.

De har därför på egen hand luckrat upp bestämmelserna genom att beordra flera tusen soldater på kortare, tidsbestämda uppdrag som har räckt från ett par veckor till flera månader.

Det har lett till att alla soldater i Afghanistan inte har bokförts i officiella rullor medger generallöjtnant Kenneth F. McKenzie Jr.

- Jag tror inte att våra kommendörer i Afghanistan eller Irak var nöjda med de enheter som de fick på grund av taket som vi måste följa, säger Mckenzie.

Militärkommendören John Nicholson och ambassadör Hugo Llorens presenterade nyligen president Trumps planer för Afghanistan i Kabul
Bildtext Militärkommendören John Nicholson och ambassadör Hugo Llorens presenterade nyligen president Trumps planer för Afghanistan i Kabul
Bild: EPA-EFE/JAWAD JALALI

Pentagon avslöjar sanningen?

McKenzie tillägger att Pentagon sannolikt meddelar inom kort hur många soldater det verkligen finns i Irak och Syrien.

Pentagon har inofficiellt medgett att det finns omkring 7 000 amerikanska soldater i Irak, trots beslut om att det får finnas högst 5 200 soldater i landet.

I Syrien finns det sannolikt över tusen amerikaner trots ett existerande tak på 503 soldater.

Mattis beslutar om förstärkningar

Det är försvarsminister James Mattis som har beslutat att Pentagon skall ge ut de verkliga siffrorna om antalet soldater inför ett väntat beslut om förstärkningar.

Trump har beordrat Mattis att förbereda ett beslut om hur många soldater som skall skickas till Afghanistan.

Det har spekulerats i att försvarsministern vill skicka 4 000 soldater till Afghanistan inom kort, men McKenzie säger att försvarsministern inte ännu har fattat sitt beslut.

- Inga order om förstärkningar har ännu getts, säger generallöjtnanten Kenneth McKenzie.

Källor: AP, Foreign Policy, Wall Street Journal

Diskussion om artikeln