Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Petri Vuorinen: Kanerva har chans att skapa en identitet som landslaget verkligen behöver

Från 2017
VPS-tränaren Petri Vuorinen.
Bildtext VPS-tränaren Petri Vuorinen.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

VPS chefstränare Petri Vuorinen fungerar som expertkommentator då Finland möter Island i VM-kvalet på lördagen. Han anser att fotbollslandslaget behöver en egen identitet för att börja vinna. Under Roy Hogdsons tid hade Finland en röd tråd i sitt spel, säger Vuorinen.

Vuorinen hävdar att det finska herrlandslaget för tillfället är rotlöst.

– Många fotbollsländer har en väldigt stark egen identitet. Markku Kanerva har nu en chans att skapa en egen identitet och ett eget spel för landslaget.

Identiteten saknas

Mixu Paatelainen var chefstränare under tre raka kval (EM 2012, VM 2014, EM 2016) och är kanske bäst känd för sina försök att implementera den omtalade julgranen som uppställning.

– Om identiteten är tillräckligt stark så börjar landslaget vinna matcher igen. Det är lättare att utvärdera och utveckla spelet då alla vet hur de ska agera.

– En klar spelidé ger en trygghet åt spelarna. Framför allt nu då resultaten uteblivit.

Mixu Paatelainen lämnar presskonferensen.
Bildtext Presskonferensen efter Ungern-matchen i juni 2015 blev Paatelainens sista i fotbollslandslaget.
Bild: All Over Press / Matti Raivio

Efter att Roy Hodgson lämnade jobbet som förbundskapten i slutet av år 2007 har alla förbundskaptenseror slutat med sparken.

Landslaget imponerade aldrig under Stuart Baxters (2008–2010), Mixu Paatelainens (2011–2015) och Hasse Backes (2016) tid.

Under Hogdsons tid hade Finland en röd tråd i sitt spel, likaså under Paatelainens.

― Petri Vuorinen

"Island har en spelidé"

Den nuvarande förbundskaptenen Markku Kanerva har ett kontrakt som sträcker sig över kvalet till EM 2020.

– Nu har Kanerva sin chans att sätta sin prägel på landslaget. Han har ett långt kontrakt och jag upplever att landslaget inte har en större resultatpress på sig. Så fokus kan ligga på att utveckla spelet.

Lördagens motståndare Island är en fotbollsnation som länge klarade sig sämre än Finland i mästerskapskvalen. Landet kvalificerade sig ändå för EM 2016 och är nu med i striden om en VM-plats nästa sommar.

Vilken är skillnaden mellan Finland och Island?

– Island har en bra spelidé. Spelstilen passar deras spelare. Man ser att de är trygga med varandra. Det underlättar då man gör samma saker konsekvent. Dessutom har man kört med samma spelarstomme i en längre tid.

– Finland har bytt spelare och spelsystem. Själv formationen är inte det avgörande. Man kan göra små förändringar beroende på motståndet, men spelarna bör veta vad som förutsätts av dem i olika situationer. Då är det lättare att utveckla och förbättra spelet.

Resultaten är viktiga

Finland har bara en poäng efter sex VM-kvalmatcher. Vuorinen tycker att resultaten i de fyra kvarvarande matcherna spelar roll trots att VM-drömmen i praktiken släcktes för länge sedan.

Resultaten har givetvis betydelse. Landslagsspelarna bör veta hur de ska gå till väga för att vinna matcher.

― Petri Vuorinen

Borde landslagsledningen nu experimentera med laguppställningen?

– Om ledningen tycker att till exempel Fredrik Jensen och Jasse Tuominen kommer att spela regelbundet i nästa kval så är mitt råd: in med dem.

Sparv nyckelspelare

Tim Sparv är tillbaka i landslaget efter ha varit skadad. Han spelade senast i landslaget förra sommaren. Vuorinen tycker att Sparv är en väsentlig pusselbit.

– Han är viktig. Han är en person som kan leda laget både på och utanför planen.

Till vardags spelar Sparv i danska FC Midtjylland.

– Han har spelat mycket på sistone så han borde vara i form.

– Mot Island kan han vara till stor hjälp för försvarslinjen. Vi ska komma ihåg att Island spelar rätlinjigt och är starkt på fasta situationer.

VM-kvalmatchen mellan Finland och Island sänds på lördagen på TV2 och Yle Arenan. Sändningen inleds klockan 18.30. Chriso Vuojärvi står för det svenskspråkiga referatet. Petri Vuorinen fungerar som expertkommentator.