Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländare bekämpar vår tids slavhandel i Nigeria: “Bojorna och kedjorna har bytts ut mot andra tvångsmetoder”

Från 2017
Uppdaterad 02.09.2017 10:37.
Jarno Pölönen är stationerad i Nigeria.
Bildtext Jarno Pölönen från gränsbevakningen är stationerad i Nigeria.
Bild: Pasi Peiponen / Yle

Tusentals nigerianska flickor och kvinnor smugglas varje år till Europa, också till Finland. Finland har som enda nordiska land skickat en kontaktperson till Nigeria för att försöka få ett stopp på människohandeln.

Vi ställde fem frågor till Jarno Pölönen från gränsbevakningen som är stationerad i Nigeria.

Varför kommer det allt yngre och allt fler nigerianska flickor till Europa? Antalet offer för människohandel har åttadubblats på bara några år.

- Huvudorsaken är fattigdomen, den låga utbildningsnivån och höga arbetslösheten. Nigeria har en snabbt växande befolkning, enligt de senaste prognoserna kommer här att finnas över 300 miljoner invånare år 2050. En stor del av befolkningen är dessutom unga som är i bästa arbetsföra ålder. Många av dem har usla framtidsutsikter.

- Dessutom ligger det kulturella orsaker bakom. I Nigeria ser man inte på människohandel som vi gör i Europa. Det är ofta familjen eller släktingar som skickar iväg flickorna för att prostituera sig. Det finns en tradition av att åka iväg till Europa för att prostituera sig och skicka hem pengar.

I Nigeria ser man inte på människohandel som vi gör i Europa.

― Jarno Pölönen
Arbetslösheten är hög i Nigeria.
Bildtext Fattigdom och usla framtidsutsikter är vardag för en stor del av Nigerias befolkning.

Varför är det här ett problem i just Nigeria?

- De flesta som åker iväg till Europa kommer från ett och samma ställe i delstaten Edo i södra Nigeria. Det sägs att över nittio procent av familjerna där har någon form av kontakt till människohandeln. Alla känner någon som fallit offer för människohandel i Europa eller någon som förmedlar kvinnor till Europa.

- Många tjänar dessutom bra, och det märks genast om penningförsändelserna av någon orsak stoppas.

Migranter i Libyen.
Bildtext Det är i Libyen som de nigerianska kvinnorna tränas i prostitution.

Vad kan den finländska gränsbevakningen göra i Nigeria för att bekämpa problemet?

- Jag samarbetar med den finländska ambassaden då de går igenom visumansökningar. Det rör sig en hel del falska dokument med hjälp av vilka man försöker komma lagligt till Finland. Till min uppgift hör att identifiera offer eller möjliga framtida offer för människohandel bland ansökningarna.

Det sägs att över nittio procent av familjerna i det området har någon form av kontakt till människohandeln.

― Jarno Pölönen

- Om det har skett ett brott i Finland som har kopplingar till Nigeria så kontaktar jag myndigheterna här i Nigeria och hjälper till med brottsutredningen i hopp om att myndigheterna här ska komma åt de kriminella organisationerna som ligger bakom. De personer som vi får fast i Finland är oftast i själva verket offer trots att personen har begått ett brott. Via den personen hoppas vi komma åt de stora smuggelligorna här i Nigeria.

De nigerianer som Svenska Yle har talat med säger att politikerna i Nigeria inte bryr sig, att alla känner till problemet men ingen gör något?

- Det beskriver de utmaningar vi har. Det är ett strukturellt problem i samhället. Vi vill inte peka ut myndigheterna utan jobbar för att det skulle ske en attitydförändring i samhället. Här förhåller man sig till problemet på ett helt annat sätt än vi gör. Det är den stora utmaningen.

Det här är vår tids slavhandel, bojorna och kedjorna har bara bytts ut mot andra tvångsmetoder.

― Jarno Pölönen

- En orsak är förstås också att nigerianerna utomlands skickar betydande summor pengar till Nigeria. Om den här verksamheten skulle upphöra skulle det ha stora följder för enskilda familjer men också för hela den nigerianska ekonomin.

Jarno Pölönen är stationerad i Nigeria.
Bildtext Jarno Pölönen har varit i ett år stationerad i Nigeria.
Bild: Pasi Peiponen / Yle

Hur många kommer till Finland?

- Det är svårt att säga, många är en tid i Europa och sen kommer de till Finland. De letar efter nya marknader. En del kommer för kortare tider. De reser runt i Finland och är en vecka i en stad och reser efter det vidare.

- Det är avskyvärt att följa med hur de här flickorna utnyttjas. Det här är vår tids slavhandel, bojorna och kedjorna har bara bytts ut mot andra tvångsmetoder.

Diskussion om artikeln