Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Premier League-klubbarna spenderade 1,5 miljarder euro under sommaren – Deloitte: Det är hållbart

Från 2017
Uppdaterad 01.09.2017 14:33.
Romelu Lukaku i Uniteds tröja
Bildtext Manchester United betalade 75 miljoner pund för Romelu Lukaku som var ligans dyraste värvning.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Fotbollsklubbarna i England spenderade 1,4 miljarder pund eller 1,5 miljarder euro på spelare under sommaren. Dan Jones har analyserat klubbarnas ekonomi. Han menar att årets rekordnotering förmodligen slås nästa sommar igen, då för sjunde gången i rad, eftersom omsättningen ökar i rask takt.

Transferfönstret i engelska Premier League stängde den 31 augusti och företaget Deloitte rapporterar nu att klubbarna har spenderat rekordmycket pengar för sjätte året i rad, skriver nyhetsbyrån AFP.

Aldrig tidigare har klubbarna köpt spelare för lika mycket pengar och förra sommarens rekord slogs med hela 23 procent.

Rekord på många fronter

Bara under den sista dagen, den 31 augusti, gjordes spelaraffärer till ett värde av 210 miljoner pund.

Spelarövergångarna resulterade i rekordnoteringar på så gott som samtliga fronter, även rekorden för en säsong (1,43 miljarder pund) och ett kalenderår (1,63 miljarder pund) är pinfärska.

Manchester City använde mest pengar, 215 miljoner pund och Chelsea var tvåa med 180 miljoner pund. Everton och Manchester United delade på tredjeplatsen med noteringen 145 miljoner pund.

Fyra klubbar, Arsenal, Burnley, Stoke och Swansea, sålde för mer än de köpte.

Ingen överraskning

Dan Jones från Deloitte anser att utvecklingen var väntad.

– Med en fortsatt tillväxt i klubbarnas omsättning, som huvudsaken bygger på pengar för sändningsrättigheter, är det ingen överraskning att Premier League-klubbarna bibehåller sin ledade position på världens spelarmarknad.

– Under de 15 senaste åren har mellan en femtedel och en tredjedel av klubbarnas omsättning spenderats på spelarmarknaden. I snitt är andelen en fjärdedel.

Jones menar att de engelska fotbollsklubbarna spenderar inom ramarna för vad de har råd med.

– Det finns inga tecken på att Premier League-klubbarnas omsättning skulle sjunka inom en överskådlig framtid. Därför förväntar vi oss att klubbarna kommer att fortsätta spendera.

Diskussion om artikeln